Världens minsta robotfluga väger en bråkdel av ett gram

Foto: Kevin Ma and Pakpong Chirarattananon

Forskare vid Harvarduniversitetet i USA har efter mer än tio års utveckling lyckats ta fram världens minsta flygande robot med kontrollerad styrning. Den är inte är större än en insekt och flyger som en fluga med flaxande vingar.

Vingspannet är endast tre centimeter och med vingarna som flaxar 120 gånger per sekund kan den 0,08 gram (80 mg) ”tunga” roboten, kallad RoboBee, flyga lika smidigt som en riktig insekt. Robotflugan är gjord av kolfiber och har två små piezoelektriska muskler som driver varje vinge individuellt.

Som bekant flyger flugor väldigt snabbt och så även denna robot. I videon ovan har därför hastigheten fått skruvas ner till en fjärdedel för att man ska kunna hänga med.

Syftet med denna forskning var att förstå hur insekter flyger, snarare än att bygga en användbar robot, skriver BBC. Men några användningsområden som föreslås för roboten är vid räddningsarbeten då den kan flyga in genom smala glipor. En mängd små robotflugor skulle även kunna kommunicera med varandra i en robotsvärm. Ett av problemen som måste lösas innan vi kan se den flyga utanför labbmiljön är dock strömförsörjningen. För tillfället drivs robotflugan via en tunn strömkabel.


RoboBee har skapats med en speciell tillverkningsteknik som påminner om pop-up-böcker för barn.

Podcasten Robots har gjort en intervju med Harvardforskarna bakom RoboBee som kan höras här.

Harvard, BBC, SR, Sciencemag, Ny Teknik, SR