Svenska försvaret satsar på obemannade farkoster

Saabs autonoma undervattensfarkost AUV62.  Foto: SAAB

I det senaste nyhetsbrevet från Försvarets materielverk (FMV) finns inte mindre än tre artiklar om obemannade farkoster, både till land, havs och i luften.

Man skriver bland annat om Saabs obemannade undervattensfarkost AUV62 som just nu testas i ubåtsjaktsövningar av Försvarsmakten och i en annan artikel uttalar sig Rickard Nordenberg, FMV:s strategiska rådgivare, om obemannade flygfarkoster, ofta kallade drönare. Man skriver även om hur man gör robottester på sina fjärrstyrda militär-SUV:ar som är ett tekniskt nytillskott hos FMV.

I artikeln om obemannade flygfarkoster skriver man inledningsvis:

Bilar som parkerar sig själva, system som övervakar och styr hemmet från andra sidan jorden, drönare som inspekterar kraftledningar efter en storm. Användningen av obemannade system ökar i hela världen. Men med undantag för USA är användningen framför allt ickemilitär och civila tillämpningar driver utvecklingen av obemannade system.

– Det vi ser är bara början. Numera går det exempelvis att ladda ner en applikation till en mobil för att fjärrstyra spisen, belysningen och värmesystemet hemma, säger Rickard Nordenberg, FMV:s strategiska rådgivare om framtida teknik inom flyg och rymd i rapporten Teknisk prognos 2012.

Man nämner bland annat logistikområdet som en stor drivkraft på utvecklingen av UAS, främst av rent ekonomiska skäl men även på grund av miljökrav. Avslutningsvis säger Nordenberg:

– Vi förutser att de här systemen kommer att finnas i drift åtminstone till bortom 2030 och påverka den tekniska utvecklingen för lång tid framöver. Men bortsett från det kommer vi även att se obemannad teknik etableras inom ledningsområdet. Här ligger den stora potentialen i maskiner som kan prata med andra maskiner. Därmed blir det möjligt att snabbt behandla ofantligt stora informationsmängder och presentera dem för operatörerna på ett begripligt sätt.

SAAB AUV62

Det är inte Tor-Peder som hänger vid kajen, det är Saab AUV62. Foto: SAAB

Saabs obemannade och autonoma undervattensfarkost AUV62 är i storlek av en tung torped (6,5 meter lång och 53 cm i diameter) och kan bland annat användas för att leta minor eller öva på att jaga ubåtar. Tack vare så kallad syntetisk apertursonar kan AUV:n ge en sonarekoupplösning på 5 cm på avstånd upp till 200 meter.

– Det finns igen annan teknik som kan avbilda havsbotten i samma upplösning lika fort som syntetisk apertursonar, säger Carl-Johan Andersson, utvecklingsingenjör på FMV

Att leta minor med en robot har en del uppenbara fördelar som att man sparar tid och slipper utsätta besättningen på minjaktsfartyg för risker eftersom AUV:n kan kartlägga områdena först.

– Obemannade undervattensfarkoster är en ny värld för Försvarsmakten. Nu har vi testat minjakt och ubåtsjaktsövningar, men andra tänkbara användningsområden är att låta den själv leta efter ubåtar eller bevaka ytläget, säger Carl-Johan Andersson.

Läs mer om de obemannade farkosterna i FMV:s nyhetsbrev eller separat här:

via SNRF

Det här inlägget postades i Marina robotar, Militära robotar, Obemannade flygfarkoster, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.