Robotar ska hjälpa pensionärer bo kvar hemma

Foto: Lunds universitet

Enligt en rapport från EU-kommissionen är 17 procent av EU:s befolkning över 65 år och 2060 beräknas den siffran ha stigit till 30 procent. Ett sätt att tackla denna demografiska utveckling stavas robotar.

Inom ramen för EU-projektet Hobbit utvecklas en robot med samma namn som ska kunna hjälpa äldre att bo kvar längre hemma. Roboten påminner om Giraff, men är både autonom och har dessutom en robotarm med gripklo, vilket gör den betydligt mer användbar då den till exempel kan plocka upp saker från golvet eller hämta medicin, glasögon och annat.

Hobbit kan kontrolleras både via rösten, med gester eller sin pekskärm och man kan till exempel säga till den ”Hobbit, hämta värktabletter!” så rullar den ut i köket där den vet att förpackningen står och kommer sedan tillbaka med den. Roboten ska även kunna larma vid fallolyckor. I gårdagens Rapport i SVT sändes ett inslag om Hobbit som kan ses nedan.

En första prototyp av Hobbit testas just nu på Lunds Tekniska Högskola tillsammans med ett 20-tal pensionärer och det finns många utmaningar med en robot av detta slag. Bland annat måste gränssnittet vara så enkelt att även äldre som kanske aldrig ens använt en dator kan använda roboten. Dessutom får den inte bli för dyr att tillverka.

– Är man gammal och lite skröplig men tillräckligt frisk för att bo hemma, underlättar det att få hjälp med enkla sysslor som man inte kan be om hjälp om hela tiden. Man kan se roboten som ett komplement till hemtjänsten – ett stöd som alltid är villig att hjälpa till och som bidrar till ökad trygghetskänsla, säger Susanne Frennert, doktorand i rehabiliteringsteknik vid LTH, i ett pressmeddelande.

Klicka för större bilder. Foto: Lunds universitet

Roboten ska dessutom vara flexibel nog att kunna anpassa sig för varje hem och individ, till exempel lära sig var olika saker brukar ligga och att inte vara mer frågvis än nödvändigt. Just äldre personer är statistiskt sett också de mest teknikfientliga, men de flesta tycks efter en tid med Hobbit bli mer positivt inställda till den nya tekniken.

– Till en början är flera skeptiska. Men ganska snart skiftar nästan alla attityd. De vill verkligen kommunicera med roboten och gör det som med en medmänniska, säger Susanne Frennert.

Rent hårdvarumässigt har det mesta utvecklats vid Wiens tekniska universitet (TU Wien), som också koordinerar projektet. Hobbit har en mobil bas med hjul, en pekskärm med grafiskt gränssnitt i mitten och 1,3 meter upp sitter huvudet som består av en skärm med ett animerat ansikte på samt kameror ovanför. En Xtion Pro Live-sensor för djupseende sitter även i midjehöjd på roboten. Gripklon längst ut på robotarmen har endast två ”fingrar” men kan ändå greppa en hel del olika objekt.


Ett TV-inslag om Hobbit från EuroNews.

Uppdatering 3 maj 2013: Håkan Eftring på avdelningen för rehabiliteringsteknik, Certec, vid LTH har via utvecklarna på TU Wien delgett Robotnyheter en del tekniska detaljer om Hobbit. De kameror som roboten använder är en Kinect monterad i huvudet (130 cm upp) som kan vridas vänster, höger och nedåt samt en ASUS Xtion Pro Live monterad 40 cm över golvet.

Den sistnämnda används för att upptäcka vertikala strukturer såsom väggar och använder denna information tillsammans med en karta över omgivningen för att lokalisera sig. Kinecten används för att upptäcka horisontella strukturer, såsom golv eller bordsytor och kan genom att avlägsna denna information från kamerabilden upptäcka hinder att undvika eller objekt som kan plockas upp.

Roboten kan även åka och ladda sig själv när batteriet börjar bli svagt och vet tack vare kartan var laddningsstationen finns. Laddningskontakterna sitter på baksidan av roboten och när den åkt fram till laddningsstationen kan den rotera ett halvt varv och därefter backa in och finjustera sin position så den hamnar precis rätt.

Man förväntar sig att kunna lansera roboten för försäljning och uthyrning om 4-6 år och då hamna prismässigt runt 100.000 kronor, vilket är betydligt billigare än dagens armförsedda robotar. Till exempel kostar en enarmad version av PR2 nära två miljoner kronor.

Pressmeddelande, SVT, HOBBIT Project