Veckans videor: Robotgeparder och fluffiga robotar

Denna vecka blir det många djur, både geparder, ormar, katter, hundar, hajar och ankor. Vissa levande, vissa i form av robotar och andra av tyg. Vi får även se en autonom undervattensrobot som är tänkt att kunna reparera skadade korallrev framöver.

Forskarna på MIT Biomimetic Robotics Lab har nu lyckats få sin robotgepard att springa i 14,4 km/t. Den har alltså fortfarande en bit kvar innan den klår Boston Dynamics robotgepard Cheetah, men den ska å andra sidan kunna springa mer energieffektivt än en riktig gepard och dessutom kunna nå hastigheter över 50 km/t när den är färdigutvecklad, skriver Ny Teknik.

Det här med robotgeparder verkar vara populärt inom robotforskningen. Ännu en sådan är Cheetah-Cub som utvecklas av EPFL Biorobotics Lab i Schweiz med hjälp från italienarna på IIT, som kanske är mest kända för sin humanoida robot iCub. Robotgeparden väger bara 1,1 kg och är ungefär lika stor som en vanlig tamkatt. Till skillnad från både Cheetah och MIT:s robotgepard kan denna robotkatt gå och trava utan något balansstöd, dock inte så snabbt ännu. Gångstilen den har bygger på något som kallas kinematic Motion Primitives (kMPs) som baseras på motion capture-data från djur, i detta fall en häst.


IEEE Spectrum


Nu har GIF-animationen med katten i hajkostym, från förra ”Veckans videor”, som på en Roomba jagade en anka fått en förklaring. Det visade sig att det var katten Max-Arthur, som vi kunnat se i två andra videoklipp när han åker omkring på sin robotdammsugare. Missa inte när den lilla ankan, en minut in i klippet, släpper ifrån sig en liten ankklick. Vi får väl hoppas att robotdammsugaren inte körde över den och smetade ut den över hela golvet.


CMU Biorobotics Lab har man nu lärt sin mobila robotorm att krama sig fast om föremålet den kastas mot, om det så är en lyktstolpe, trädgren eller människohals. Den använder dock bara så mycket kraft den behöver för att hålla sig fast och kunna förflytta sig utan att glida ner.

Wired


Är man trött på de traditionella sätten att fria på kan man göra som Jason och använda en hexakopter som kommer med ringen. Det hela utspelade sig vid Alamo Square i San Francisco.


NBC News sände ett inslag om hur roboten NAO kan användas för att få autistiska barn, som annars är svåra att nå, att öppna upp.


Coral-bots är en Kickstarterfinansierad robot som i grupp ska kunna laga de viktiga korallreven ute till havs. Detta arbete utförs idag av dykare, men är mycket tidskrävande och bedrivs mestadels av frivilliga. Med hjälp av robotar skulle detta arbete kunna snabbas upp och pågå dygnet runt. Robotarna ska arbeta autonomt och måste därför både kunna känna igen ett skadat korallrev och därefter laga det med någon form av robotarm.

Testerna kommer utföras i tre faser; först i en kontrollerad akvariemiljö, därefter i grunt vatten vid Belizes kust och i fas tre djuphavstester som tydligen ska utföras på svenskt vatten.


Ian Danforth, grundare av Embodied AI, håller på att bygga ett slags robothusdjur, kallat The Fenn, med päls som ska känna av hur hårt man klappar den och reagera därefter. Den har en Google Nexus 4 som ögon och kan förstås använda sig av både den processorkraft och de sensorer som finns i mobilen.


En annan hårig robot med smartphone som ansikte (i detta fall en iPhone) och som tycker om att bli klappad är Romibo. Den kan bland annat jaga ljuset från en ficklampa, undvika att köra in i väggar med mera. Den kan även styras via en iPad och under pälsen hittar man bland annat SD-kortläsare, högtalare, mikrofon, accelerometrar, Wifi, bluetooth, IR-närhetssensorer, Arduino Mega med mera.