Självlärande AI tar hjälp av bilder från internet

För två år sedan skrev Robotnyheter om en robot på Tokyo Institute of Technology som kunde lära sig på egen hand. Nu har denna robots AI, kallad SOINN, utvecklats ännu ett steg.

Den artificiella hjärnan SOINN (Self-Organizing Incremental Neural Network) kan numera söka efter bilder på internet för att lära sig känna igen nya objekt. Det smarta med SOINN är att den lär sig själv vilka utseendemässiga egenskaper som är unika för en viss sorts objekt istället för att någon människa behöver programmera in det på förhand, som är nödvändigt i till exempel nuvarande system för ansiktsigenkänning.

I exempelvideon ovan demonstreras hur SOINN lär sig känna igen en rickshaw, en trehjulig cykeltaxi som är vanlig i Indien. Första gången systemet får se bilden gissar det att det är en bil, som den redan lärt sig hur de ser ut. En människa matar då in nyckelordet ”rickshaw” och SOINN söker då på nätet efter bilder relaterade till nyckelordet och lär sig utifrån de bilderna på egen hand hur en rickshaw ser ut. Därefter klarar SOINN av att identifiera objektet oavsett om det är bilder den aldrig tidigare sett.

Professor Osamu Hasegawa, som leder utvecklingen av SOINN, säger till Diginfo:

Vad gäller en rickshaw så kan det finnas andra saker i bilden eller personer som åker i den, men systemet plockar bara ut de egenskaper som är vanliga i flera fall, såsom stora hjul, en plattform ovanför hjulen och ett tak, och lär sig att det som folk kallar rickshaw inkluderar dessa egenskaper. Så, även med objekt den inte sett förut, om objektet har dessa egenskaper kan systemet känna igen det.

Man tror även att SOINN ska kunna fungera på både ljud och video så systemet kan användas med sensorer hos robotar. Dessa robotar kan då ständigt lära sig nya saker och blir därför inte lika förutsägbara.

SE ÄVEN: