Avancerad robothand från iRobot för under 20.000 kronor

Med finansiering från Darpas ARM-H-program (Autonomous Robotic Manipulation Hardware Track) har iRobot utvecklat en avancerad robothand som kan produceras för en bråkdel av vad traditionella robothänder kostar idag.

Det handlar i grunden om samma robothand som vi såg bli misshandlad med ett basebollträ i november förra året. Nu har en ny video på den trefingrade robothanden släppts och den är både fingerfärdig, slagtålig och inte minst billig. DARPA skriver att den kan produceras för så lite som $3.000 (under 20.000 kronor) om den tillverkas i partier av minst 1.000. Det kan jämföras med de $50.000 (nära 330.000 kronor) som det kostar att tillverka en motsvarande robothand med nuvarande teknik.

Den nya och avsevärt billigare tekniken för robothänder lär komma till användning för lågkostnadsrobotar som kan användas vid till exempel bombdesarmering eller i katastrofområden. I videon visas hur robothanden, när den styrs av en mänsklig operatör, kan låsa upp och öppna dörrar, hantera elektriska borrmaskiner med mera. Fingrarna är dessutom fjädrande och riskerar inte att brytas av ifall de trycks mot en bordsyta när till exempel en nyckel ska plockas upp.

Det här inlägget postades i Militära robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.