Här är vinnarna av Robotdalen Innovation Award 2013

Med det tyska robotbyggarsetet Kinematics kan man bland annat bygga olika robotdjur. Foto: Kinematics

Den 25 april gick Robotics Innovation Challenge 2013 (RIC) i Eskilstuna av stapeln och årets vinnare av Robotdalen Innovation Award blev dräkten Elektrodress, det sociala robothuvudet Furhat och robotkonstruktionssetet Kinematics.

Elektrodress är en tvättbar helkroppsdräkt som genom elektrisk stimulering slappnar av spastiska muskler hos personer med neurologiska sjukdomar som CP, stroke, Parkinsons eller MS. Bakom uppfinningen ligger det svenska företaget Inerventions som nu får förstaprissumman på totalt €12.000 (nästan 103.000 kronor).

– Halva prissumman av totalt €12.000 går direkt till företaget, medan resterande del används för att, tillsammans med Robotdalen, vidareutveckla produkten inför en kommersialisering, berättar Peter Stany, Innovation Driver i Robotdalen.

Juryn, som bestod av Danica Kragic, professor i datalogi och robotforskare vid KTH, Christer Norström, VD för SICS (Swedish Institute for Computer Science) och Tomas Lydigh, chef för affärsområdet robotautomation hos Teamster AB, motiverar sitt beslut bland annat på följande vis:

Elektrodress möjliggör kostnadseffektiv rehabilitering och har potential att vidareutvecklas till en kommersiell produkt, skräddarsydd för individens behov, samt att den kan bidra till ökad livskvalitet.


Andrapriset gick till Furhat project från KTH som utvecklat det sociala robothuvudet Furhat. Namnet kommer av att de använder en huva med päls för att täcka de delar av robothuvudet som inte är ansiktet. Själva ansiktet består av en vit mask på vilken animerad grafik projiceras bakifrån via en kompakt projektor inuti huvudet. Att använda denna lösning blir både billigare och flexiblare än ett animatroniskt huvud med servon och andra rörliga delar. SVT sände ett inslag om Furhat som kan ses i videoklippen ovan och nedan, samt en utökad intervju med Danica Kragic som berättar om NAO.


Denna robotarm är ett annat exempel på vad man ska kunna bygga med Kinematics. Foto: Kinematics

Tredjepristagare blev de tre tyska forskarna Leonhard Oschütz, Christian Guder och Dr. Matthias Bürger som tagit fram Kinematics – ett robotkonstruktionsset för barn som liknar en blandning av Cubelets och Lego. Fler exempel på robotar man ska kunna skapa med Kinematics kan ses här.

Robotdalen, SVT