Människor känner empati även för robotar

Foto: Astrid Rosenthal-von der Pütten

Försök som tyska forskare vid Duisburg Essen-universitetet gjort visar att samma delar av hjärnan aktiveras när vi ser en robot bli misshandlad som när en människa blir det.

I det första experimentet deltog 40 personer som fick se videoklipp på robotdinosaurien Pleo som behandlades antingen ömt eller misshandlades. Direkt efter mättes deras stressnivå via fysiologiska värden såsom hudkonduktans och deltagarna uppgavs känna sig mer negativa av att se klippen där roboten blev misshandlad.

Ett av klippen som deltagarna i studien fick se.

I den andra studien använde man sig av en funktionell magnetkamera (fMRI). De 14 personer som deltog fick se filmer på både människor, robotar och livlösa objekt som behandlades antingen ömt (matades, klappades och kittlades) eller våldsamt (till exempel tappades, ströps och blev slagna). När det gällde ömt beteende så reagerade försökspersonerna likadant för både videoklippen med roboten och människan. Vid våldsamt beteende aktiverades samma delar av hjärnan, i synnerhet det limbiska systemet (hjärnans känslocentrum) och tinningloben, för både klippen med roboten och människan, men starkare vid det sistnämnda.

En av slutsatserna man kan dra är alltså att människor känner empati både när robotar behandlas kärleksfullt och misshandlas, men vi känner starkare empati för en människa som behandlas illa. En faktor som sannolikt påverkar hur mycket empati vi känner för robotar är dess utformning och i detta försök var det en söt babydinosaurie.

LiveScience, IEEE Spectrum, IEEE Spectrum (fördjupning), SVT

Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.