KTH bygger en robot till Robyn

Nio mekatronikstudenter från KTH har nyligen dragit igång ett projekt med målet att bygga en robot till den svenska artisten Robyn. I januari 2014 ska roboten vara klar och tanken är även att projektet ska locka nya studenter till KTH.

Robyn verkar själv vara väldigt förtjust i robotar och har bland annat gjort låtar som ”Robotboy”, ”Fembot” och ”The Girl and the Robot” (i samarbete med Röyksopp). Dessutom har hon använt en SIDStation, en synt baserad på ljudchippet (MOS 6581 / MOS 8580) i den klassiska hemdatorn Commodore 64, i några av sina låtar.

I videon ovan berättar en liten självbalanserande KTH-robot på två hjul (som inte är den som byggs åt Robyn) om projektet. Det är ännu inte fastställt exakt vad roboten ska göra, men studenterna på KTH har en vision om att den ska kunna uppträda tillsammans med Robyn.

– Vi har som mål att roboten ska kunna spela, känna igen och röra sig till musik. Framför allt Robyns. Den ska också interagera med fansen, till exempel genom att huvudet ska vara en skärm som visar ansikten på fans, säger Elias Flening, en av studenterna, till Ny Teknik.

I fredags var Robyn på besök hos KTH och träffade mekatronikstudenterna och deras robotar. Hon kom även med en del idéer om den kommande robotens utseende, material och dansrörelser. KTH skriver även på sin webbsida att världens största, oberoende musiksajt, Pitchfork.com, gjort ett reportage om roboten som publicerades den 22 april och kan läsas här. Dessutom kommer SVT:s Vetenskapens värld besöka KTH regelbundet för att följa arbetet med roboten.

denna KTH-blogg kan alla som är nyfikna följa arbetet med roboten.

Det här inlägget postades i Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
  • Robin Haag

    Kul koncept! Det finns även en robotförening på KTH! KRIT! Vi är representerade på robot sm i Göteboeg imorgon! Be there!