Veckans videor: 2 tons hexapod och autonom hexarotor

Den gigantiska hexapoden Mantis gör comeback denna vecka i två nya videoklipp och vi får även se en hexarotor som kan flyga autonomt och undvika dynamiska hinder. Det blir även abstrakt robotkonst, industrirobotar och så har iCub fått ett eget fordon.

CMU Robotics Institute håller, i samarbete med Dragonfly Pictures, på att utveckla en hexarotor med målet att den ska kunna flyga och undvika hinder helt autonomt i till exempel stadsmiljö eller gles skog. Den är försedd med en LIDAR som skannar av och skapar en 3D-karta av omgivningen i realtid. Utöver det ska den kunna flyga omkring med ytterligare runt ett kilos last, vilket gör att man kan smälla dit en kamera och en del andra sensorer.


Denna video från Vetex Automate 2013 visar hur en Motoman SIA20F robotmanipulator blir mobil genom att monteras på en Vetex RoboMate-plattform. På robotarmen sitter en Robotiq Adaptive Gripper med tre fingrar samt en kamera kopplad till MotoSight 2D visionsystem. Någon extern strömförsörjning behövs inte heller.


MotoPick är Yaskawa Motomans system för sina plockrobotar MPP3 som sömlöst synkroniserar alla delar. Upp till fyra robotar och två löpande band kan använda samma visionsystem.


Kyle Moore från Stanford Robotics Club har hackat en billig, fjärrstyrd leksakshelikopter för $20 (cirka 130 kronor) så den kan styras via en smartphone. Han har även byggt en egen LIDAR, som dock placeras separat, så helikoptern ska kunna kartlägga rummet och flyga omkring autonomt.


Tested.com


Kan robotar skapa konst? Det kan i alla fall roboten BNJMN som bygger på Arduino, några servon och sensorer för ljus och beröring. Sedan om man väljer att kalla det konst eller ej är väl en definitionsfråga. Robotar är ju än så länge mest förknippade med monotona arbetsuppgifter och inte med kreativt och konstnärligt skapande. Det vore dock intressant att utföra ett slags turingtest för konstrobotar där människor får försöka avgöra om ett konstverk är skapat av en robot eller en människa.


Gizmodo


I Singapore drivs forskningen inom autonoma fordon av en önskan att få folk att nyttja kollektivtrafiken mer. Tanken är bland annat att robotbilar ska kunna köra lata människor, som annars inte orkar gå, till knutpunkter i kollektivtrafiken.

BBC


En av alla GIF-animationer som sprids just nu på nätet är denna på en katt i hajkostym som åkandes på en robotdammsugare jagar en anka. Inga konstigheter!


I en tidigare ”Veckans videor” i början av månaden fick vi en första titt på den gigantiska hexapoden Mantis. Här kommer en video från de första fälttesterna av roboten som utfördes under maj och oktober 2012.

Här finns ytterligare en video, från när ett TV-team från Daily Planet kom och filmade och intervjuade skaparen av Mantis inför ett program som sändes i kanadensiska Discovery channel den 19 november 2012. Bland annat får vi veta att det finns framtida planer på att utrusta Mantis fötter med ultraljudssensorer och även montera en LIDAR på farkosten. Tanken på en två ton tung, sexbent robot som knallar omkring autonomt är både fascinerande och lite skrämmande.


Den italienska forskningsroboten iCub kan ännu inte gå, trots att den har två ben. Däremot har den nu fått ett eget fordon som närmast liknar något man skulle få om man korsade en Segway med en Roomba. Tack vare denna mobila plattform kan iCub ta sig fram i byggnader för att agera springpojke åt lata robotutvecklare.


Baxter har fått sig en uppgradering av mjukvaran till version 1.1 och ett par videoklipp har släppts i samband med detta. I den första videon ser vi Baxter sortera plastdetaljer i den ordning den fått lära sig. I video nummer två samarbetar två Baxterrobotar vid ett löpande band. Den första väger objekten och har de fel vikt kastas de, annars placeras de på löpande bandet. Den andra roboten paketerar objekten om streckkoden sitter på höger sida och skickar dem vidare på bandet om streckkoden är på vänstra sidan.