RoboteX får miljonstöd av PayPal-medgrundare

En av medgrundarna till nätbetalningstjänsten PayPal, Peter Thiel, har tillsammans med grundaren av robottillverkaren RoboteX, Nathan Getting, vd Alexander Karp och fyra andra, investerat fem miljoner dollar (nästan 32 miljoner kronor) i det Kalifornienbaserade företaget, skriver Singularity Hub.

RoboteX tillverkar roboten AVATAR som finns i flera olika modeller och används för bevakning/säkerhet, bombdesarmering (EOD), som taktiska robotar samt modeller avsedda för hemmet och kontoret. AVATAR används av flera polismyndigheter i USA, bland annat i New York, Los Angeles och Miami.

Det senaste tillskottet i RoboteX AVATAR-familj är Avatar III Security Robot som fjärrstyrs via wifi och överför realtidsvideo med 2-vägsljud så man kan föra konversationer via roboten. Utöver en 360-graders PTZ-kamera (Pan-Tilt-Zoom) med IR kan roboten utrustas med en 5-axlig manipulatorarm som kan lyfta drygt 3,5 kg och har en inbyggd IR-kamera. Det finns även en kombinerad gas-/strålningsdetektor som tillbehör. Robotarna klarar av tuff terräng och tar sig både upp för trappor, genom grundare vatten, lös sand och över kläder som ligger på golvet.

Under Q2 2013 lanserar RoboteX även AVATAR Home & Office som är ljusblå till färgen och anpassad för hemmabruk. Man kan koppla in sin iOS-enhet (iPad, iPhone, eller iPod Touch) i roboten och använda den som en telenärvarorobot eller övervakningsrobot som man styr över nätet. Denna robot kostar från $499 (3.300 kronor) och uppåt, bland annat beroende på om den ska köras enbart i ett lokalt wifi-nätverk eller över internet. Det ingår både ett SDK och HDK i priset.

Vill man att AVATAR Home & Office ska kunna klättra i trappor får man punga ut med ytterligare $200 (1.300 kronor).

I nedanstående intervju från Police One får vi höra Eric Ivers, marknadschef på RoboteX, berätta om hur deras kompakta modell AVATAR Micro fungerar samtidigt som videoklipp visas på densamma.

Foton: RoboteX

RoboteX, Singularity Hub