Robotar användes under jakten på Bostonterroristerna

En iRobot 510 Packbot användes av Bostonpolisen för att undersöka de båda terrormisstänktas flyktbil. Foto: iRobot

Strax före klockan 3:00 i lördags svensk tid greps den överlevande av de båda tjetjenska bröder som misstänks ligga bakom bomberna under Boston Marathon. Under både sökandet och gripandet tog polisen hjälp av fjärrstyrda robotar.

För ett knappt dygn sedan lades helikopterfoton ut från gripandet på det officiella twitterkontot för Massachusetts State Police. Den yngre brodern, Dzhokhar Tsarnaev, hade gömt sig i en båt som stod på en bakgård i villaförorten Watertown och Boston PD skickade då fram sin SWAT-styrkas Bearcat med en lång robotarm monterad längst fram på fordonet. På så vis kunde de öppna båtens presenning samtidigt som de satt skyddade i det bepansrade polisfordonet.

Foto: Massachusetts State Police

Tidigare under jakten användes även en iRobot 510 Packbot för att undersöka de båda brödernas flyktfordon, uppger Mashable. Packbot kan enkelt ta sig upp och ner för trappor, desarmera bomber, spränga upp dörrar eller öppna dem med sin robotarm med mera. Den fjärrstyrs dock hela tiden av en mänsklig operatör, men har vissa semi-autonoma förmågor. Den har inbyggd GPS, en maxhastighet på 9,3 km/t och en lång robotarm som är försedd med både kamera och gripdon. Packbot kan lyfta objekt på mellan 4,5 till 13,6 kg, beroende på hur långt robotarmen är utsträckt.

Nu har även rörliga bilder från gripandet i båten släppts och publicerats av bland annat SVT. Om polisen haft tillgång till quadrokoptrar hade detta varit en bra tillfälle att använda dem då de hade kunnat filma mycket närmare marken och utan att riskera pilotens säkerhet.

Mer om terrordådet: SvD, DN, SvD, SR, SvD