Veckans videor: Robotdoktorn & Stanford Robot Block Party

Gerd Zech jobbar som robotdoktor på Ford i Köln.

I samband med National Robotics Week hölls Stanford Robot Block Party och i denna veckas videor får vi se några av robotarna därifrån. Det blir även en tysk robotdoktor, kortfilm, intervju med mannen som byggt robotarna i Robot Combat League med mera.

Den tvåarmade roboten Yaskawa Motoman SDA10 kan normalt bara lyfta 10 kilo med varje arm, men genom att använda en vanlig lyftanordning avsedd för mänsklig arbetskraft klarar den av att lyfta 80 kilo tunga saker.


I Sverige har vi Bosse bildoktor, men vad händer om robotarna som bygger bilarna blir dåliga? På Ford i Köln har man runt 980 robotar som tillverkar 1.600 bilar per dygn. De jobbar givetvis 24/7 och för att hålla dem fungerande har Ford sina egna robotdoktorer som pysslar om robotarna. I nedanstående inslag får vi oss en liten tur med robotdoktorn Gerd Zech.


Engelsk text finns under CC.


Nya Zeeländska Media Design School är det som ligger bakom denna datorrenderade kortfilm om robotar som jobbar på ett lager.


Keller Rinaudo, grundare och vd på Romotive, talar på TED om sin iPhonebaserade robot Romo.


Som en del av årets National Robotics Week anordnades Stanford Robot Block Party 2013. IEEE Spectrum var där och filmade eventet. I videon nedan får vi se bland annat robotarna Thymio II, Autom, RobotsLAB:s robotlåda med mera.


IDG besökte också Stanford Robot Block Party och i videon visas Turtlebot 2 och robotutvecklaren Chad Rockey från Willow Gargage intervjuas.


Under PackExpo 2013 visade ABB upp sina robotar för plockning, förpackning och palletering. Robotarna som visas är IRB 360, IRB 460 och IRB 760.


Slutligen har Engadget intervjuat Mark Setrakian som byggt robotarna som boxas i TV-showen Robot Combat League.