Drönare på gång inom svenskt jordbruk

Obemannade flygfarkoster kan snart bli vardagsmat hos svenska jordbrukare. Foto: Smartplanes.se

Förra veckan skrev Robotnyheter om hur en färsk rapport från UAVSI visar att regellättnader för UAS kan ge USA 100.000 nya jobb, framförallt inom vad som kallas precisionsjordbruk. Även svenska jordbrukare håller på att testa drönare.

SmartOne heter ett obemannat flygplan som tillverkas av Skellefteåföretaget Smartplanes och testas just nu av JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik. Förutom att kunna ta flygfoton över åkrarna kan drönarna utrustas med en rad sensorer för att se hur grödorna mår. Därefter kan de förses med gödning eller besprutningsmedel och bara portionera ut detta där det behövs.

DN har intervjuat Anna Rydberg, sektionschef på JTI, som förklarar hur drönare kan användas bland annat för att göra en uppskattning av kvävebehovet för grödorna:

– Med sensorer som registrerar rött och infrarött ljus kan man mäta den relativa klorofyllhalten i plantorna och den hänger nära samman med kvävebehovet. Sådana sensorer kan man sätta på ett obemannat plan.

Drönaren SmartOne. Foto: Smartplanes.se

Smartplanes UAS kallas PAMS (Personal Aerial Mapping System) och via den medföljande mjukvaran kan man planera rutter och behandla insamlad data. Själva drönaren heter SmartOne och kan plockas isär i tre delar för enklare transport.

SmartOne har ett vingspann på 1,2 meter, väger 1,1 kg (inklusive batteri och kamera) och har en maxfart på 14 m/s. Flygtiden ligger på mellan 35-90 minuter. En ARM7-baserad autopilot med UBlox GPS finns också ombord. Kameran är en kalibrerad 10 megapixelkamera och via mjukvaran kan man skapa ortomosaik inom mindre än 15 minuter efter avslutad flygtur.

DN, Smartplanes

SE ÄVEN: