Fritz är ett animatroniskt robothuvud i byggsats

Fritz heter ett animatroniskt robothuvud som nyligen nådde sitt finansieringsmål på Kickstarter. Roboten säljs som byggsats och i sann open source-anda kommer utvecklarna XYZbot även släppa ritningarna till hårdvaran samt koden för mjukvaran fri för modifikationer.

Syftet är att göra uttrycksfylla robotansikten mer tillgängliga för vanligt folk, då dessa ofta är ganska dyra. Fritz baseras på Arduino, ett antal servon och laserutskurna trädelar som man får bygga ihop själv. Har man tillgång till en 3D-skrivare kan man skriva ut delarna själv och spara en slant.

Man kan styra robothuvudet i realtid, både med mus och handkontroll, i ett medföljande Windowsprogram. Via talsyntes kan Fritz säga saker man skrivit och läpparna och käken rör sig då automatiskt i synk med talet. Det går även att programmera in en sekvens som ska spelas upp. Användbart till exempel om man vill ställa ut roboten i ett skyltfönster.

En mängd förinställda känslouttryck finns i den medföljande mjukvaran till Fritz.

Fritz säljs i ett basic och advanced kit och förutom priset saknar basicmodellen saker som ögonlock, ögonbryn, läppar och möjligheten att röra på nacken i två axlar. Just ögonlock gör väldigt mycket för att få en robot att se mer behaglig och levande ut. Man behöver heller inte vara någon robotexpert för att bygga ihop Fritz, som rekommenderas från 12 år och uppåt.

De som var snabba på pucken fick sina basickit för $125 och advanced för $199. Nu kostar dessa istället $140 (900 kronor) respektive $215 (knappt 1.400 kronor), alltså cirka en hundralapp mer.

XYZbot, Kickstarter, Engadget

SE ÄVEN: