Grizzly – autonom robottraktor från Clearpath Robotics

Robotfordonet Grizzly är Clearpath Robotics senaste skapelse. Det är en helelektrisk RUV (Robotic Utility Vehicle) på 80 hästkrafter och kan närmast beskrivas som en autonom, terränggående traktor eller kraftfull ATV.

Monsterroboten, som mäter 1750 x 1282 x 811 mm, har en lastkapacitet på 600 kg och dragkraft på upp till 7500 N. Maxhastigheten är 19 km/t och den kan köra omkring i upp till 12 timmar (3 timmar vid bogsering) innan batteriet (48 V på 400 Ah) måste laddas. Med fyrhjulsdrift, rejäla 26″-däck och 8″ markfrigång kan den ta sig fram i svår terräng.

Grizzly kan dels fjärrstyras men även köra både semi-autonomt och helt autonomt. Mjukvarumässigt baseras den på det öppna robotoperativsystemet ROS och har både IMU, GPS, odometrar och högst upp en LIDAR som ser ut att vara en Velodyne HDL-32E. Enligt Clearpath själva har Grizzly skapats främst med militären, gruvdrift och jordbruksforskning i åtanke.

Clearpath Robotics