Veckans videor: Robotmålvakt och robotmyror

Denna vecka blir det flera robotdjur – både en robotorm, robottrollslända och robotmyror. Och så får vi se hur världens främsta fotbollsspelare står sig mot en robotmålvakt.

Den mobila roboten ARTOR är utvecklad av Autonomous Systems Lab vid ETH Zürich och har, efter att först ha körts manuellt en runda på 1,3 kilometer, helt autonomt lyckats upprepa samma sträcka fyra gånger under varierande ljus- och väderförhållanden. Detta samtidigt som den via sin LIDAR (Velodyne HDL-32E) undviker dynamiska hinder såsom fotgängare, cyklar, bilar med mera.

Användningsområdena för en robot som denna är många. Man skulle till exempel kunna använda den som en transportrobot för att buda paket och brev inom en stad, eller varför inte för att leverera pizza och annan hämtmat. Själva roboten väger 300 kilo och tar sig fram i en hastighet av 1,2 meter/sekund, vilket ändå är skapligt snabbt för en robot av denna typ.


Forskare vid New Jersey Institute of Technology i Newark, USA och Research Centre on Animal Cognition i Toulouse, Frankrike har utvecklat små svärmrobotar för att studera myrors beteende. Med hjälp av ljus har man efterliknat myrornas sätt att markera sina vandringsstråk med feromoner. Precis som myrorna är robotarna var för sig väldigt simpla, men en stor svärm av dem blir till en intelligens som är större än summan av sina delar.


IEEE Spectrum, Discovery News, PLOS

Som förebild hade forskarna den argentinska myran (Linepithema humile) och i videon nedan kan vi se hur de verkliga myrorna lägger ut spår av feromoner för att skapa sina vägar.


I detta TV-inslag från WHYY besöker man ExCITe Center på Drexel University och hälsar bland annat på den humanoida roboten HUBO (cirka 6 minuter in i inslaget).


CMU Biorobotics Lab har utvecklat en mängd olika robotormar. Denna modulära inspektionsrobotorm med en kamera i ”nosen” kan sedan tidigare klättra upp för träd, lyktstolpar och liknande men kan nu även krama sig fast i dessa automatiskt när man kastar den mot dem. Inget man bör kasta runt folks halsar med andra ord.


På Kickstarter pågår just nu insamling till roboten MAKI. För blott $30 (drygt 190 kronor) kan man få 3D-ritningarna till en robot med ett animatroniskt huvud samt deras AX-12-gripdon att skriva ut på sin 3D-skrivare. Då får man införskaffa servon, webbkamera med mera på egen hand.


MAKI, Hello Robo


Festo har släppt en ny video på sin robottrollslända BionicOpter som visar mer i detalj hur den fungerar.


Barcelonas Lionel Messi, som anses vara världens bästa fotbollsspelare, fick skjuta straffar mot en målvaktsrobot i en japansk TV-show. De två första skotten lyckades roboten rädda, men därefter satte Messi de två sista.


SvD


En rykande färsk video på Baxter släpptes precis efter publiceringen av denna artikel, så den får hänga med den också.