Robotar tar över tunga jobb i Hofors

Jätterobotar av denna typ har nu tagit över på Ovakos Ringverk i Hofors.

På Ovakos Ringverk 10 i Hofors har robotarna tagit över helt och anläggningen bedöms vara världens största helautomatiserade i sitt slag, uppger Gefle Dagblad.

Både nyligen invigda Ringverk 11 och det tre år gamla Ringverk 10 är nu så gott som helautomatiserade. Det är den 6-axliga tungviktsroboten KUKA KR 1000 Titan, som när den kom var världens första robot med en lyftförmåga på ett ton, som nu fått ta över i en arbetsmiljö som inte är den bästa för människor. De tre jätterobotarna på Ringverk 10 tar ut 1.200 grader varmt stål ur ugnen och hanterar det fram till den färdiga ringen.

– Det här är en hantering som tidigare utförts av truckar och travers och även slitsamma och utsatta manuella arbetsmoment har tagits över av robotarna, säger Leif Westlund till GD.

Robotarna tar förvisso jobb från de mänskliga arbetarna, men automatiseringen är ett måste för att kunna hänga med i den tuffa globala konkurrensen. Alternativet hade varit att outsourca tillverkningen till låglöneländer. Genom att investera i robotar kan man istället behålla produktionen i Sverige eftersom robotar jobbar dygnet runt och gratis oavsett i vilket land de står. Även facket är positiva till robotiseringen inom industrin.

– Vi ser inte teknikutveckling och ökad automation som ett hot mot våra medlemmars jobb. För att svensk industri ska vara konkurrens­kraftig krävs tvärtom en ständig teknikutveckling, men parallellt med denna måste också företagens anställda få möjlighet att utveckla sin kompetens, sa IF Metalls dåvarande förbundsordförande Stefan Löfven 2011.

Lars Ankarfjäll, som idag är pressombudsman på IF Metall, säger till GD att deras linje är exakt densamma idag.

Gefle Dagblad