SmartBot – ny smartphonebaserad robot

SmartBot från Overdrive Robotics är ännu en mobil hobbyrobot baserad på en vanlig smartphone. Den är märkbart större än Romo, Botiful och liknande smartphonerobotar och tanken är att man ska kunna bygga ut den med egen hårdvara.

Precis som med andra smartphonerobotar är tanken att utnyttja den avancerade hårdvara och datorkraft som vi redan bär omkring i våra fickor dagligen och därmed få ner priset på roboten. SmartBots beteende kan sedan laddas in via vanliga appar och den har stöd för både Android, iOS och Windows Phone.

Mobiler på upp till fem tum kan användas och de kan placeras både stående och liggande, även om utvecklarna förespråkar det sistnämnda.

Själva robotbasen har en inbyggd MPU och tar sig framåt med hjälp av två motoriserade hjul. De båda hjulen har optiska hjulgivare med hastighetskontroll, vilket gör att man kan programmera roboten att till exempel rotera 90 grader eller köra en meter framåt i en rak linje.

En intressant funktion är att SmartBot även har stöd för NFC, förutsatt att din smartphone också har det. Den har även två ljusstarka lysdioder i fronten. Själva mobilen fästs med hjälp av en slags klibbig dyna som kan återanvändas genom att rengöras med vatten, men den ska inte lämna några märken på mobilen. Via hörlursutgången kan mobilen kommunicera med basenheten.

På SmartBot finns 14 stycken 3 mm monteringshål där man kan fästa egna tillbehör som till exempel en robotarm. På baksidan finns en RS232-port där man kopplar in sin egna hårdvara. Porten är Arduinokompatibel och kan även användas för uppgradering av robotens firmware. Man kan alltså använda ett Arduinokort istället för en smartphone om man så önskar. SmartBot (exklusive smartphone) väger runt 500 gram, men hur tung nyttolast roboten orkar åka omkring med framgår ej.

Av någon anledning har man valt att utrusta SmartBot med en egen högtalare istället för att använda mobilens inbyggda. Det ger ett kraftfullare ljud men ökar samtidigt priset på roboten, fast inte med så mycket får man hoppas. Det finns även en inbyggd buzzer som kan pipa. Basenheten drivs av fyra vanliga AAA-batterier på 1,5 V (medföljer ej). Fler specifikationer finns här.

Förutom de egna appar man kan utveckla finns i dagsläget 12 gratisappar att prova på. Via apparna kan man bland annat använda SmartBot som en telenärvarorobot eller rita en väg med fingret på mobilen som roboten sedan följer. Via appen SmartBot RL får man ett slags robothusdjur med ett uttrycksfullt ansikte på mobilens skärm. Roboten kan då åka omkring, upptäcka objekt, interagera med dig och lära sig känna igen din röst och ditt ansikte. En annan app gör så att roboten blir vimmelfotograf genom att åka omkring och ta ett foto när den upptäcker ett ansikte. En del små spel finns också. Se fler appar här.

Den enda officiella videon på SmartBot som släppts hittills är en kort teaservideo, men under robotmässan InnoRobo 2013 i franska Lyon visade man för första gången upp SmartBot för allmänheten. Ett kort klipp av detta kan ses i videon här ovan.

SmartBot är fortfarande under utveckling och går därför ännu inte att köpa. Däremot kan man förbeställa den, vilket kostar 160 euro (drygt 1.300 kronor) inklusive moms inom EU. Den 5 april meddelande utvecklarna Overdrive Robotics att lanseringen av SmartBot kommer flyttas fram på grund av vissa förbättringar de ska göra. Vad det handlade om för sorts förbättringar framgick dock inte.

Uppdatering september 2013: Ny video på SmartBot som visar lite mer.

Vi lär nog få se fler smartphonebaserade robotar framöver, men ett problem med dessa är den korta batteritiden. Det gör att man inte får så stor nytta av dem om man vill kunna fjärrstyra dem som en telenärvarorobot till exempel från jobbet. Någon form av lösning med en laddningsdocka, liknande den Turtebot 2 har, skulle behövas även för smartphonerobotar.

SmartBot