RobotCar UK utmanar Googles autonoma bil

Om 15 år är självkörande bilar vardagsmat i städerna, tror utvecklarna bakom RobotCar UK. Foto: John Cairns

De självkörande bilarna blir allt fler samtidigt som priserna på sensorer sjunker. Utvecklarna av RobotCar UK tror sig om 15 år ha pressat ner priset från 50.000 kronor till en tusenlapp för den extrautrustning som krävs för att göra en bil autonom.

RobotCar UK är utvecklad vid Oxford University i Storbritannien och till skillnad från Googles självkörande bil använder den sig inte av GPS eller LIDAR. Istället har man flera lasrar i kombination med kameror som filmar vägen. RobotCar, som bygger på elbilen Nissan Leaf, kan köra autonomt i drygt 60 km/t, men endast på sträckor som redan körts manuellt då systemet måste ha tidigare data att jämföra med.

Tanken är att bilen ska kunna föreslå autonom körning på sträckor du ofta kör, som till exempel till affären eller jobbet. RobotCar UK skiljer på statiska och dynamiska objekt, där de förstnämnda är saker som vägmarkeringar, skyltar och trafikljus medan de sistnämnda är till exempel andra fordon och fotgängare. Genom att jämföra de tidigare lagrade minnesbilderna av samma sträcka kan bilen se vad som har ändrats. Kliver en fotgängare ut i gatan så stannar bilen och fortsätter sedan när personen är borta från vägbanan.

För att lösa problemet med att bilen inte kan köra autonomt på okända sträckor kan man använda sig av ett robotmoln där andra självkörande bilar laddar upp och delar färdinformation med varandra. Ifall den kommer till ett ställe där den inte känner igen sig ber den föraren ta över kontrollen och stannar annars fordonet helt. Som HMI-gränssnitt används en vanlig iPad och föraren kan när som helst växla tillbaka till manuell kontroll av bilen.

Professor Paul Newman, som leder forskningen, tror att det om 15 år kommer vara vardagsmat med självkörande bilar i städerna i takt med att kostnaden sjunker. ”I dagsläget kostar det cirka 50.000 kronor, men vi jobbar på att reducera kostnaden till 1.000 kronor”, säger han till The Guardian.

RobotCar UK