Petman med kläderna på

Boston Dynamics humanoida robot Petman – med och utan kläder.

Den humanoida roboten Petman utvecklades ursprungligen för att testa militära skyddskläder. Nu har utvecklarna Boston Dynamics släppt en video där vi för första gången får se Petman med skyddskläder på.

Eftersom roboten är klädd i en heltäckande kemisk skyddsdräkt med gasmask, handskar och skor är det till en början inte mycket som skvallrar om att detta är en robot. Det är först på gångstilen och de bitvis ryckiga rörelserna man kan avslöja att det inte är en människa under dräkten.

På senare tid har Petman även fått bli standardplattformen (GFE) i DARPA Robotics Challenge (DRC). De som av olika skäl inte bygger sin egen robothårdvara kommer kunna få låna en GFE-robot och kan istället fokusera på mjukvaran. I videon får vi även se Petman utan kläderna och kan då notera att roboten fått sig en ansiktslyftning och nu är mer lik de renderingar på GFE-roboten som tidigare visats upp.

Petman har integrerade sensorer i sin artificiella hud som kan känna av ifall några kemikalier läcker in i dräkten. Roboten kan även simulera svettning och reglera temperaturen.

SE ÄVEN: