Photon – billig 3D-skanner för hemmabruk

Först kom Makerbot Digitizer och nu har det kanadensiska företaget Matterform utvecklat 3D-skannern Photon för hemmabruk som de säljer för endast $399 (cirka 2.600 kronor).

Både Photon och Makerbot Digitizer är uppbyggda på liknande sätt med två lasrar, en kamera samt en 360 graders roterande plattform där man placerar det objekt man vill skanna. Photon är dessutom ihopfällbar, vilket gör den mer portabel.

Ponera att ett spisvred eller någon annan plastdetalj i hemmet går sönder. Vore det då inte praktiskt att bara kunna skriva ut ett nytt spisvred? Eller så kanske man vill få in sina handgjorda lerfigurer i datorn. Problemet här är att det, utöver en 3D-skrivare, kräver en viss inlärningströskel för att 3D-modellera i datorn, i synnerhet om man vill få till exakt samma mått som i verkligheten. Har man en 3D-skanner blir det genast mycket enklare då man kan kopiera fysiska objekt i princip med en knapptryckning.

Photon fungerar genom att man placerar saken man vill skanna på en plattform som sedan roterar 360 grader samtidigt som objektet belyses av två laserstrålar. En högupplöst kamera fotograferar av det hela och i snitt ska det ta runt tre minuter att skanna ett helt föremål. Maxdimensionerna för objekt man kan skanna är 190 mm x 190 mm x 250 mm.

Photon är ihopfällbar och därmed portabel. Här syns den i uppfällt läge.

Medan Photon skannar kan man i realtid se ett tredimensionellt punktmoln av det inskannade objektet byggas upp på datorskärmen och utifrån denna information skapas en 3D-modell uppbyggd av en massa små polygoner. Därefter kan man exportera objektet till lämpligt filformat för utskrift på en 3D-skrivare.

Photon finansieras via crowdfunding på Indiegogo och har redan med råge nått sitt mål på $81.000, trots att 26 dagars insamlande återstår. De hundra första får köpa den för $349, de 200 nästa för $399. Samtliga dessa är redan fulla, men det går fortfarande att förboka den för $449. Ordinarie pris verkar dock hamna på $399, vilket motsvarar cirka 2.600 kronor. Man kommer även sälja Photon internationellt och nämner särskilt Sverige som ett av länderna. För frakt till Sverige uppskattar de att det kommer kosta 150 eller 350 kronor extra, beroende på om man väljer mark- eller flygtransport.

Med i paketet, förutom själva 3D-skannern, får man strömkabel, USB-kabel för inkoppling till datorn samt en länk där man kan ladda ner den egenutvecklade mjukvaran. Man verkar alltså inte få med mjukvaran på en CD-skiva eller annat fysiskt lagringsmedia. Men i tider då i stort sett alla har internet hemma blir detta inget problem i praktiken. Dessutom sparar Matterform in pengar på att slippa producera CD-skivor.

Foton: Matterform

Photon, Ny Teknik

SE ÄVEN: