Jätteversion av robotbollen Sphero

Sphero – Peacekeeper Edition sida vid sida med en normalstor Sphero.

Sphero – Peacekeeper Edition är en rejält uppskalad variant av robotbollen Sphero från Orbotix. Den mäter omkring en meter i diameter, väger cirka 70 kilo och ska kunna rulla ikapp en springande människa.

Det rådde först en del förvirring om ifall detta var ett aprilskämt eller ej, då videon laddades upp den 1 april på Youtube. Men samma video laddades upp den 27 mars på Vimeo och man har dessutom startat en crowdfundingkampanj för Sphero – Peacekeeper Edition på Indiegogo där målet är att få ihop en miljon dollar.

Precis som den vanliga Sphero, som ryms i handen, styr man denna enorma robotboll via bluetooth med sin surfplatta eller smartphone. Den bygger på samma teknik inuti med två motorer, fast allt är uppskalat. På grund av dess storlek och tyngd finns en extra säkerhetsfunktion som kallas ”dead man remote switch” där en extra operatör kan stänga av Sphero om den skulle tappa kontakten eller om en farlig situation uppstår.

Man betonar att detta inte heller är någon leksak och inte bör användas nära barn eller husdjur. Däremot verkar den vara en populär leksak för de lite större kattdjuren. I videon man släppt visas hur en grupp lejon roar sig med bollen som till slut blir mer brun än svart på grund av all lera. Sphero – Peacekeeper Edition är förvisso robust, men till skillnad från sin mindre förlaga är den inte vattentät.

Faktum är att de två som först donerar $5.000 via Indiegogo får träffa gänget bakom Orbotix och även leka med lejon via den stora robotbollen. Betalar man $2.000 (cirka 13.000 kronor) får man hyra en Peacekeeper i en vecka och pungar man upp med $10.000 (drygt 65.000 kronor) får man en alldeles egen version av robotbollen med skräddarsydd grafik. Om man lyckas samla in en miljon dollar är tanken att jätteversionen av Sphero ska gå att köpa från webbutiken hösten 2013.

Sphero – Peacekeeper Edition, Sphero

SE ÄVEN: