Robotar tar över glassigt jobb

Snart är sommaren här igen och därmed högsäsongen för glassförsäljningen. Numera finns även robotar som säljer glass och de gör det som vanligt dygnet runt, utan rast och utan lön.

Robofusion heter ett amerikanskt företag som utvecklat robotglasskiosken Reis & Irvy’s Frozen Yoghurt där kunden väljer sin youghurtglass på en pekskärm för att sedan låta en robotarm designa och därefter servera glassen i en bägare. I november 2012 slog man sig dessutom ihop med Yaskawa Motoman vilket gör att man nu börjat med tvåarmade robotar som kan hantera två glassar samtidigt.

Reis & Irvy’s Frozen yoghurt-kioskerna kan designa 4-lagers yoghurtglass med topping och har en kapacitet på 45 serveringar per timme. Man betalar med kontanter, kort eller RFID-taggar och själva gränssnittet på peksskärmen ska vara så enkelt att en treåring klarar av att använda det. Man kan även välja mellan ett antal olika robotkaraktärer.

Det finns även en större variant som heter Reis & Irvy’s Frozen Yoghurt Factory, som tar upp närmare 15 kvadratmeter, vilket är dubbelt så stor yta som kioskvarianten. Här är serveringsbägarna större och man kan få sin youghurtglass i fyra olika smaker med tio olika sorters topping. Den har dubbla pekskärmar och kapaciteten ligger på 75 serveringar per timme eftersom den tvåarmade roboten Motoman från Yaskawa används.

Första prototypen av den tvåarmade kiosken.


Reis & Irvy’s Frozen Yoghurt Factory in action.

Robofusion Ice cream är samma koncept fast med vanlig glass. Dessa kiosker serverar upp till 45 glassbägare i timmen och då får man fem olika lager med glass samt topping. Precis som yoghurtglasskiosken tar den upp drygt 7 kvadratmeter yta och har också den en enarmad robot som serverar glassen. Gissningsvis kommer det en tvåarmad variant även av denna glasskiosk framöver.

Robofusion licensierar ut sina robotglasskiosker och utlovar att det inte ska krävas mer än cirka 3,5 timmars arbete i veckan för att underhålla kioskerna. Det omfattar 15 minuters påfyllning varje dag och en timmes rengöring varje vecka. Samtliga kiosker har internetuppkoppling vilket sannolikt innebär att man kan kontrollera via nätet när det är dags att fylla på en kiosk. Cirka 25 robotglasskiosker från Robofusion finns idag i drift på bland annat köpcenter, videobutiker, universitet och badhus i Brasilien, Singapore och USA.

Robofusion, DairyFoods