Veckans videor: Jätterobotmanet och 2 tons hexapod

I denna veckas videor blir det både flygande, simmande, rullande, gående och stående robotar. Vi kikar bland annat på en gigantisk robotmanet och en ännu mer gigantisk hexapod som man nog inte vill bli trampad på tårna av då den väger närmare två ton.

Dr. Guero, kanske mest känd för sin cyklande robot, är i farten igen med sina minihumanoider. Denna gång har han lyckats få en av sina robotar att balansera på ett par smala styltor. Den kan dock ännu inte gå någonstans på styltorna utan endast hålla balansen på plats. Detta är samma robot, PRIMER-V4, som vi tidigare sett gå på lina.


Forskarna på RPG AI Lab vid University of Zürich har lagt upp denna påskhälsning som innehåller både robotar och kaniner. Kaninen som skuttar med påskägg i sin lilla korg till Roboy tappar alla äggen på vägen. Men en KUKA Youbot och en AR.Drone kommer snabbt till undsättning. AR.Drone lyfter från landningsplattformen på Youboten och via sin kamera, i kombination med smarta algoritmer, hittar AR.Drone de tappade äggen på golvet. Informationen skickas till Youbot, som saknar egna visuella sensorer, så äggen kan plockas upp. Allt sker helt autonomt.


3D-skrivare har blivit både billigare och enklare att använda den senaste tiden, men ännu är de långt ifrån lika enkla som en vanlig skrivare. I denna introduktion till 3D-skrivare, från Tested.com, tar man upp en del av de saker man kan stöta på när man vill skriva ut saker i 3D. Det är fortfarande ganska många inställningar och tweakande som behöver göras i mjukvaran, plattformar som ska kalibreras regelbundet med mera. Ska man köpa en 3D-skrivare idag får man med andra ord vara beredd på att lägga ner många timmar på att få optimala utskrifter, utöver de åtskilliga timmar själva utskrifterna tar.


Tyska Festo är i farten igen och har nu utvecklat den självlärande robotgrippern LearningGripper som lär sig hur nya objekt ska greppas. Med hjälp av sina fyra tryckkänsliga ”fingrar” känner den ett tag på det nya objektet och efter en liten stund har den samlat in såpass mycket data att den vet hur den ska greppa och rikta objektet. I videon nedan lär sig grippern hur den ska vrida en boll så att texten kommer uppåt.


Från Micromagic Systems kommer denna nära två ton tunga hexapod som tagit fyra år att utveckla och är den största sexbenta terränggående roboten i världen. Den drivs på diesel och kan styras antingen inifrån cockpiten eller fjärrstyras via WiFi. Höjden på Mantis, som besten kallas, är 2,8 meter och arbetsområdet är på fem meter.


En jätterobotmanet vid namn Cyro och med en diameter på 1,5 meter har utvecklats vid Virginia Tech, med finansiering från U.S. Navy. Cyro, som ännu är en prototyp, kan simma runt autonomt och väger lika mycket som en vuxen man. Det är en större variant av deras tidigare robotmanet RoboJelly. Den energieffektiva roboten väntas kunna simma omkring i havet under längre perioder för att samla in data och annan långtråkig robotgöra.

Virginia Tech, Ny Teknik

Det här inlägget postades i 3D-skrivare, Fjärrstyrda robotar, Humanoida robotar, Marina robotar, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.