Roboten som kan byta till sommardäck på bilen

Den 1 april upphörde kravet på vinterdäck på bilar och det är nu alltså fritt fram att sätta på sommardäcken. Vissa byter däcken själva medan andra låter bilverkstaden ta hand om jobbet. Nu finns dessutom en robot som kan fixa däckbytet.

Det är Darpas ARM-robot, som bland annat utvecklas inom ramen för DARPA Robotics Challenge (DRC), som nu börjat lära sig använda två armar, vilket möjliggör mer komplexa arbetsuppgifter. I en video som DARPA släppt ser vi hur den tvåarmade ARM-roboten, med tre fingrar på varje hand, lossar däckbultarna med en elektrisk mutterdragare för att sedan lyfta loss däcket.

Roboten tar god tid på sig, då man behövt snabba upp videon 8-24 gånger, men den klarar av att utföra uppgifterna autonomt, baserat på sina visuella sensorer. Den tar även hjälp av sina taktila sensorer, precis som vi människor gör för att kompensera för vår bristande precision. Millimeterprecision är inte nödvändig ifall man kan känna att ett däck sitter på plats eller en bult är ordentligt åtdragen.

Syftet med ARM-programmet (Autonomous Robotic Manipulation) är att utveckla mjukvara, hårdvara och sensorer till robotar som semi-autonomt ska kunna greppa och manipulera objekt i ostrukturerade miljöer (i klartext utanför labbmiljön).

ARM-roboten är semi-autonom i den meningen att en människa måste ge den högnivåinstruktioner i stil med ”öppna dörren” eller ”skruva åt bulten”. Roboten förstår dock själv hur utförandet av de specifika uppgifterna går till, utan steg-för-steg-instruktioner.

Det ser redan lovande ut på videon och med vidare utveckling är det inte otänkbart att roboten, försedd med ett par kraftfullare armar, till exempel skulle kunna jobba på en bilverkstad med att byta däck. Att det sedan i dagsläget knappast är ekonomiskt försvarbart, då dagens robotar för denna typ av uppgifter är både dyra och långsamma, är en annan femma. Tekniken blir hela tiden både bättre, mindre och billigare, så det är snarare en fråga om när och inte om.

SE ÄVEN:

  • XouZ

    April April?
    Frågan är varför den använder en batteridriven bult dragare och inte har en egen inbyggd i sina händer… Duh… -.-‘