Festo visar upp robottrollsländan BionicOpter

Tyska Festo har specialiserat sig på att kopiera naturens smarta lösningar. Denna gång har man utvecklat en robot som kan flyga precis som en riktig trollslända.

Robottrollsländan man skapat kallas BionicOpter och har, precis som sin verkliga förlaga, dubbla vingpar och kan flyga i alla riktningar samt hovra i luften. Den kan dessutom glidflyga i luften utan att flaxa med vingarna. Vingslagen är annars mellan 15-20 per sekund.

Trots ett vingspann på 70 centimeter och en kroppslängd på 48 centimeter väger hela robottrollsländan endast 175 gram. Till skillnad från en helikopter behöver (robot)trollsländan inte luta för att åka framåt, tack vare de vinklingsbara vingarna. Även huvudet kan vridas och totalt har BionicOpter 13 frihetsgrader (DOF). Själva styrningen sker via en vanlig smartphone.

BionicOpter har något som kallas intelligent kinematik, vilket gör att den trots sin lätta vikt kan flyga stabilt såväl inomhus som utomhus genom att kompensera för vibrationer. Tidigare har Festo utvecklat bland annat robotfiskmåsen SmartBird, en robotsnabel och flygande maneter.

Festo, Ny Teknik

SE ÄVEN: