3 robotdammsugare i test av Plus

Ikväll klockan 21:00 på SVT1 sändes konsumentupplysningsprogrammet Plus som i denna veckas program testat robotdammsugare. De tre testade modellerna är Philips EasyStar FC8802, Samsung Navibot Silencio SR8895 och Neato XV-15.

Testet lade fokus på rengöringsförmåga, navigering och förmåga att klara vanliga hinder i hemmet såsom trösklar, mattor och sladdar. Robotdammsugarna utsattes för både damm, djurhår och kokt ris. Man tog däremot inte hänsyn till saker som ljudnivå, schemaläggning, laddningstid med mera. Att Plus endast testade tre olika modeller kan tyckas vara i minsta laget med tanke på hur stort utbudet är på marknaden för robotdammsugare numera.

Philips EasyStar är en modell som endast är avsedd för hårda golvtyper, men ändå fick den kritik för att inte klara mattor. Dock var sugförmågan dålig oavsett och den vispade runt mycket av dammet istället för att suga upp det.

Den klarade heller inte varken mjöl eller kokt ris något vidare bra. Det är förmodligen priset man får betala för en endast 5 centimeter tjock dammsugare, vilket är i den i särklass tunnaste robotdammsugaren på marknaden. Denna modell saknar även schemaläggning och måste slås på manuellt när den ska dammsuga. Priset är dock lågt och ligger på runt 1.300 kronor i dagsläget.

Tilläggas kan även att Philips modell är den senaste generationens robotdammsugare från tillverkaren medan både Samsungs och Neatos modeller har ett par år på nacken. Samsung har hunnit släppa både Navibot S med självtömning och Smart Tango Corner Clean som har utfällbara sidoborstar, vilket rengör bättre i hörn.

Vad gäller Neato så har de efter XV-15 lanserat modellen XV-25 som utsetts till testvinnare av både PC för Alla och Aftonbladet. Nyligen lanserades även Neato XV Signature som uppges suga upp 50 procent mer damm än sin föregångare.

Både Samsung Navibot Silencio SR8895 (från 3.000 kronor) och Neato XV-15 (från 3.500 kronor) använder sig av en teknik som kallas SLAM (Simultaneous Localization And Mapping), men har egna namn på sina respektive tekniker. Det innebär i praktiken att de kan skapa en inre karta av rummen under tiden de städar, både för att veta var de är just nu och för att komma ihåg var de redan har dammsugit. Den stora skillnaden är att Neato XV-15 använder en 360 graders roterande laserscanner (LIDAR) för detta ändamål medan Navibot Silencio har en billigare sensor i form av en kamera som tar 30 bilder per sekund.

Neato XV-15 blev bäst i test när Plus testade robotdammsugare. Foto: Wikimedia

Sammanfattningsvis beröms både Samsung Navibot Silencio SR8895 (kallas även VCR8895) och Neato XV-15 för god sugförmåga, men Neato är snäppet vassare både vad gäller sugförmåga, trösklar och noggrannhet under städningen. Vad som inte nämns är att Neato XV-15 är väldigt högljudd och har en ljudnivå på 77 dB. Väljer man att schemalägga städpassen när man inte är hemma störs man dock inte av ljudet. Neato XV-15 var den enda robotdammsugaren i testet som klarade att ta sig över både tröskeln och elsladden.

Bäst i test blev Neato XV-15. På andra plats kom Samsung Navibot Silencio, som inte ligger så långt ifrån Neato XV-15, och sämst i testets samtliga moment blev Philips EasyStar. Ett klipp från testet kan ses i videon högst upp och hela Plus går att se på SVT Play i 30 dagar framöver.

SE ÄVEN: