Veckans videor: Avataransikten och frisbeerobotar

I denna veckas videor blir det en hel del datorgrafik men även ”vanliga hederliga robotar” som bland annat flyger, kastar frisbee, blandar drinkar och kör bil (inte allt på samma gång som tur är).

Talsynteser har funnits i flera decennier, men realistiska, animerade ansikten som synkar till talet är desto svårare att åstadkomma. Ett bra steg på vägen är dock avataren Zoe, utvecklad vid University of Cambridge, som dessutom kan simulera känslor och till exempel tala i ett aggressivt eller befallande tonläge. Tekniken, som bygger på videoinspelningar av en skådespelares ansikte, har många användningsområden, till exempel för tjänster som Siri eller kundtjänstavatarer på webben.

Värd att nämna i sammanhanget är även mjukvaran Faceshift som genom en Kinect- eller ASUS Xtion PRO Live-sensor kan läsa av en spelares ansiktsuttryck och i realtid överföra dessa till ens spelkaraktär.


Ny Teknik


När vi ändå är inne på temat datorgrafik så passar denna PS3-teknikdemo bra då den även visar robotar som tillverkar en annan robot (en android i detta fall) och väcker även robotetiska frågor. Bakom demot ligger utvecklingsstudion Quantic Dream, som bland annat utvecklat Heavy Rain till PS3.

Quantic Dream ligger även bakom det imponerande teknikdemot med ett ansikte av en gammal man som visades upp i samband med avtäckningen av Playstation 4 i slutet av februari. Ansiktet är både renderat och animerat i realtid på nästa generations spelkonsol och innehåller dessutom hårfysiksimulering.


Under GPU Technology Conference 2013 (GTC) visade även nVidia upp ett imponerande teknikdemo i form av ett realtidsanimerat, närmast fotorealistiskt ansikte. Inledningsvis tas även fenomenet ”uncanny valley” upp. Syftet var att demonstrera kraften i sitt nya grafikkort Geforce GTX Titan, detta en månad efter att PS4-teknikdemot visats upp. Några år tidigare släppte nVidia ett annat realtidsrenderat ansiktsdemo med realistiska skuggor, men då var ögonen slutna och ansiktet ej animerat. Prestandamässigt är nVidias grafikkort betydligt kraftfullare än grafikkretsarna i PS4, men så kostar det också över 9.000 kronor.


I samband med Earth day den 23 mars och som ett litet PR-jippo för den nya Star Trek-filmen skickades 30 quadrokoptrar, försedda med ljusstarka lysdioder, upp över Londons mörka kvällshimmel. De flygande robotarna hade programmerats för att tillsammans bilda Star trek-logotypen som sedan roterades. Bakom ljusshowen står Ars Electronica Futurelab, som uppmärksamma läsare kanske känner igen från en tidigare ”Veckans videor”, då de skickade upp närmare 50 lysande quadrotorer i luften, den gången i Österrike.


The Verge, Ny Teknik


NAO har fått en egen bil och kan köra omkring helt autonomt i den. Med hjälp av en Kinectsensor monterad på bilen kan hinder upptäckas och undvikas. Med tanke på hur långsamma bipedala robotar är på att gå borde alla ha varsin bil för att kunna transportera sig snabbare. Det finns även stöd för att kontrollera bilen via en iPad eller webbgränssnitt, skriver utvecklarna av bilen på sin webbsida. En enkel men effektiv funktion man skulle kunna lägga till är ett signalhorn så NAO kan tuta om det går för sakta att ta sig fram, så folk flyttar på sig.


NaoCar


Den humanoida roboten Roboy, som byggdes på blott nio månader, har dykt upp i en ny video där vi bland annat får se honom sjunga. Han verkar dock fortfarande inte kunna gå. Kanske skulle Roboy också behöva en egen robotbil tills han lärt sig det?


Vad gör man om ens quadrotor kraschlandar upp och ner uppe på en hög slottsruin dit brandkårens stegbil inte kan köra fram? Bärgar den med hjälp av en annan flygande robot såklart!


Varför blanda drinkar när en robot kan göra det? Denna devis har man tagit fasta på under den årliga tillställningen BarBot där en mängd fantasifulla och mer eller mindre robotaktiga maskiner, som blandade och serverade drinkar, visades upp.


Tested


Avslutningsvis har vi denna video från FIRST Robotics Competition (FRC) som är en årlig robottävling för high school-studenter, arrangerad av FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). Årets tävling kallas Ultimate Ascent och går ut på att robotarna ska kasta frisbee genom öppningar högt över marken. De ska dessutom kunna klättra upp för klätterställningsliknande konstruktioner. Robotarna är delvis autonoma och byggs av deltagarna själva.


IDG

SE ÄVEN: