Karolinska köper in två nya operationsrobotar

Foto: Medicinsk bild / Karolinska Universitetssjukhuset

Robotkirurgicentrum vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har köpt in två toppmoderna robotar vilket leder till att fler skonsamma operationer av cancertumörer kan utföras.

I första hand kommer patienter med prostatacancer och blåscancerpatienter att opereras, men även andra avancerade operationer kommer nu att kunna utföras med titthålsteknik, till exempel för livmoder- och livmoderhalscancer, ändtarmscancer och tumörer i binjurarna, skriver Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande. Tack vare de två nya robotarna kommer man kunna utföra nästan dubbelt så många robotoperationer per år.

– Vi räknar med att göra över 1000 robotkirurgiska canceroperationer årligen vid Karolinska Universitetssjukhuset, vilket är en kraftig ökning från dagens 600, säger professor Peter Wiklund vid Robotkirurgicentrum. Det är en stor vinst för Karolinskas patienter, eftersom robotkirurgins höga precision gör operationerna skonsamma och patienterna återhämtar sig snabbare.

De nya robotarna är även utrustade med simulatorutrustning, vilket gör att träning av kirurger kan ske utan att någon patient behöver medverka.

SVT, pressmeddelande

SE ÄVEN: