100 gånger snabbare 3D-utskrifter med Nanoscribe

Nanoscribe heter en ny 3D-skrivare som är en spinoff från tyska Karlsruhe Institute of Technology. Den klarar av att skriva ut komplexa 3D-strukturer i nanoskala hela 100 gånger snabbare än tidigare 3D-skrivare.

”Om något tog en timme att skapa tar det nu mindre än en minut”, säger Michael Thiel, forskningschef på Nanoscribe. Deras 3D-skrivare är dessutom kommersiellt tillgänglig, men det krävs att du har ett svepelektronmikroskop (SEM) hemma för att kunna se dina utskrifter. Så små objekt som ner till 30 nanometer kan Nanoscribe skriva ut.

De flesta 3D-skrivare i denna skala använder sig av en teknik som kallas tvåfotonspolymerisation (2PP), vilket innebär att fokusera ultrakorta laserpulser på ett ljuskänslig material. Materialet polymeriserar och stelnar sedan på dessa punkter. Genom att lasern flyttar sig kan ett 3D-objekt skapas. Dagens 3D-skrivare, inklusive Nanoscribes, håller dock laserstrålen stilla och flyttar istället det ljuskänsliga materialet i alla tre dimensioner. För att snabba upp denna process har Nanoscribe utvecklat en ny teknik med små rörliga speglar som reflekterar laserstrålen i olika vinklar, skriver MIT Technology Review.

I praktiken innebär detta att ett Hellcatrymdskepp från Wing Commander-spelen i dimensionerna 125 µm x 81 µm x 26,8 µm (ungefär i storlek med tjockleken på ett mänskligt hårstrå) kan skrivas ut på mindre än 50 sekunder. I videon ovan ser vi hur detta går till. Observera att videon är i realtid och inte snabbspelad.

Nanoscribe, Singularity Hub

SE ÄVEN: