Veckans videor: Cyborgarm, robotflytbryggor & RoboCup

Som vanligt blir det en salig blandning av videoklipp även denna vecka och det är en av sakerna som gör robotar så spännande och intressanta, att området är så brett.

ModLab (Modular Robotics Lab) vid UPenn har på uppdrag av DARPA utvecklat dessa robotiserade flytbryggor kallade TEMP (Tactically Expandable Maritime Platform) som kan reorganisera sig själva och haka fast sig i varandra för att på så vis bygga tillfälliga broar så fordon kan ta sig över vattendrag. En av utmaningarna består i att broarna måste klara av de krafter som uppstår vid vågor på vattnet ute i verkliga världen. Robotarna i videon är i skala 1:12 och i naturlig storlek ska varje TEMP-robot vara lika stor som en vanlig fraktcontainer.


Den lilla humanoida roboten NAO kan nu förstå och tala 19 olika språk, däribland svenska, avslöjar den franska utvecklaren Aldebaran Robotics i en ny teaservideo som släppts. Dessvärre får vi inte höra NAO prata något annat än engelska i videon.


Det ser ut att bli en hel del nykomlingar i årets RoboCup. RQ-TITAN (Technological Innovation Towards ANdroids) från RoboBuilder är ännu en och kommer tävla i Adult- och TeenSize-klassen. Enligt utvecklarna är det även världens första fullstora (95 cm) humanoida FoU-robotplattform med öppen hårdvara och mjukvara.

Fightingmatcher med radiostyrda, humanoida hobbyrobotar är vanligt i Asien. Vad som gör denna sydkoreanska taekwondorobotmatch speciell är att robotarna istället är fullständigt autonoma.


SoC Robot War


Om en knapp månad, den 13 april, är det dags för RoboCup Junior Sverige, som är ett RoboCup för deltagare mellan 14 och 19 år där man tävlar i grenarna rescue, dance och soccer. Lokal-TV-kanalen 24Corren var på plats i Linköping i torsdags och filmade förberedelserna inför tävlingen.

Om videon ovan ej syns, prova denna länk.


Om man kopplar ihop ett par Arduino-drivna, trumpinneförsedda legorobotar med svenskutvecklade Clavia Nordbeat som är en gratis MIDI-sequencerapp för iPad, kan man få sitt eget lilla robotband.


Ännu en legorobot är denna skapelse som har som enda uppgift att vika ett pappersflygplan och sedan skicka iväg det på en preimärflygtur. Själva legomaskinen är 150 cm lång och 40 cm bred och videon spelas upp i runt tre gånger normala hastigheten. Mer detaljerad information om bygget finns här.


Ny Teknik


Nigel Ackland, mannen med ”terminatorhanden”, är tillbaka med ett nytt videoklipp där han visar ytterligare några funktioner hos sin cyborgarm Bebionic3. Bland annat knyter han skon och visar hur praktiskt det kan vara att kunna rotera handen 360 grader.

På tal om cyborgarmar har ElGiganten just nu tokrea på det kritikerrosade spelet Deus Ex: Human Revolution och säljer det för endast 19 kronor till Xbox 360 och PS3. Man spelar en före detta SWAT-polis som nästan dödas men räddas till livet tack vare cyborgimplantat från bioteknikföretaget Sarif Industries där man jobbar som säkerhetschef. Läs mer om spelet i den tidigare artikeln Möt verklighetens cyborger.