Flygande robot fångar ”byten” som en havsörn

Flygande robotar i form av quadrotorer har blivit allt vanligare och nu börjar det även dyka upp varianter med gripklor. På GRASP Lab vid University of Pennsylvania (UPenn) har man hämtat inspiration från hur den vithövdade havsörnen fångar fisk i flykten.

Efter att forskarlaget studerat videoklipp av den naturliga förlagan upptäckte de att havsörnen böjer sina ben och klor bakåt när den i flykten greppar en fisk vid vattenytan och behöver därför inte sakta ner. För att återskapa detta på en flygande robot 3D-printade man ut en 10 centimeter lång, motordriven gripklo som fästes på undersidan av quadrotorn längst ut på en robotarm.

För att klara av att lokalisera objekten är dock quadrotorn beroende av Viconkameror för motion capture. Man siktar dock på att ta fram visuella algoritmer som baseras enbart på inputdata från sensorerna ombord (IMU och kamera), vilket skulle göra att UAV:n även kan användas utomhus. Man vill även kunna få den att autonomt upptäcka grenar och liknande som den kan landa på istället för att hovra i luften.

Samtidigt har Christopher Korpela på Drexel University utvecklat en mjukvara för att stabilisera rotordrivna UAV:er med armar så de ska kunna flyga omkring stabilt även när de greppat och lyft objekt. Knepet ligger i att robotarmen med gripklon ompositioneras under flygturen så tyngdpunkten fördelas rätt, något som havsörnar och andra rovfåglar gör naturligt.

Det kan även handla om UAV:er som, medan de hovrar, öppnar en dörr med hjälp av en lång robotarm. ”En UAV med armar skulle kunna utföra samma uppgifter som en markrobot, men med en tredimensionell arbetsyta,” säger Korpela till New Scientist. Det är inte svårt att komma på användningsområden för en quadrotor med en robotarm som kan manipulera objekt.

Byggen och reparationer av broar, höghus, högspänningsledningar med mera är några tänkbara områden, för att inte tala om hur lätt en liten UAV kan ta sig fram i otillgänglig terräng genom att helt enkelt flyga över alla hinder. På ICRA 2013 (International Conference on Robotics and Automation) i maj kommer vi få se mer av denna robot.

UPenn, 2045, Ny Teknik

Mer från GRASP Lab: