Nya bilder på DRC-roboten CHIMP

De flesta robotar som deltar i DARPA Robotics Challenge (DRC) är humanoida, men Carnegie Mellon University (CMU) har valt en alternativ väg med sin robot CHIMP.

CHIMP (CMU Highly Intelligent Mobile Platform) påminner i grunden om en humanoid robot med torso, huvud och fyra lemmar. Den har dock larvfötter på de sistnämnda och kan därför rulla fram i terräng. Som synes har CHIMP förändrats en hel del sedan den första datorrenderingen av roboten visades.

Som standard rullar CHIMP på sina fyra larvfötter för att ta sig fram men kan vid behov rulla enbart på bakbenen och därmed frigöra armarna för att manipulera objekt. Längst ut på varje arm sitter nämligen en trefingrad robothand. Med dessa händer ska CHIMP, med nästan samma styrka och fingerfärdighet som en människa, bland annat kunna vrida om ventiler, använda elverktyg, klättra upp för stegar, styra fordon och andra DRC-kritiska uppgifter.

Att CMU Tartan Rescue Team valt denna lösning gör att de slipper lägga ner energi på de stabilitetsproblem som en bipedal robot innebär när den ska ta sig fram. En robot som åker på fyra hjul håller balansen till och med om strömmen försvinner.

CHIMP kommer vara förprogrammerad att utföra uppgifter som att greppa ett verktyg, klättra upp för en stege eller vrida på en ratt utan steg-för-steg-instruktioner, skriver Aviation Week. Däremot är tanken inte att robotarna i DRC ska vara 100% autonoma utan följa order från en mänsklig övervakare. Det handlar dock om högnivåinstruktioner som förmodligen kommer vara i stil med ”ta fordonet och kör fram till första byggnaden till höger” eller ”klättra upp för stegen och leta efter läckande rör”.

Tony Stentz, som leder Tartan Rescue Team, var även ansvarig för Tartan Racing Team som vann DARPA:s Urban Challenge 2007, skriver Aviation Week. Även Dr. Sidd Srinivasa från CMU Personal Robotics Lab, som bland annat ligger bakom roboten HERB, ingår i laget. På samma sätt som DARPA Urban Challenge nu lett till utvecklingen av flera autonoma bilar kommer sannolikt DARPA Robotics Challenge att leda till en påskyndad utveckling av humanoida robotar som faktiskt kan användas till något vettigt.

Grafik: CMU Tartan Rescue Team

SE ÄVEN: