Veckans videor: Kexseparering och hjärnkirurgi

Dags för veckans dos av robotvideor igen. Denna gång blir det allt från fikabröd till hjärnkirurgi. Det blir även en trailer för Robocup 2013, en robotlåda för skolor och lite annat.

Roboten HERB har ni kunnat läsa om tidigare på Robotnyheter när han mikrat mat och jobbat som bibliotekarie. Nu har HERB lärt sig att dela på Oreokex och separera krämfyllningen från kexen. Hur det gick kan ni se nedan.


CMU Robotics Institute via IEEE Spectrum


Från skaparna av Marvelfilmerna Spiderman, X-men och Ironman kommer robotfilmen Robosapien, som tydligen ska baseras på WowWees leksaksrobot med samma namn.


Den 26-30 juni är det dags för RoboCup som i år hålls i Eindhoven, Nederländerna. Nu har den officiella trailern släppts.


Svenska Bitcraze har nyligen demonstrerat FPV-stöd (First Person View) för sin pyttelilla nanocopter Crazyflie. FPV-kitet väger endast 3 gram, vilket inte påverkar flygförmågan så mycket. Dock har man en del problem med vertikala ränder i bilden som tros bero på elektriska störningar från motorerna. Man jobbar dock på att försöka lösa detta.


BOX från RobotsLab, som introducerades på TCEA 2013 förra månaden, är en låda där man samlat ihop fyra olika robotar tillsammans med 50 olika övningar. Tanken är att skolelever ska kunna lära sig använda matematiken på ett roligare och mer praktiskt sätt. Boxen innehåller en surfplatta samt robotarna AR.Drone, Sphero, Armbot och Mobot. Robotslab BOX Standard kostar $3.500 (drygt 22.000 kronor) exklusive moms och frakt och Deluxeboxen $4.000 (drygt 25.000 kronor).


Med hjälp av lite silvertejp, en surfplatta och sitt nya API har Microsoft Research Cambridge skapat en app för hjärnkirurger. Detta via Kinect Fusion som gör att man kan skapa 3D-modeller av vad som helst. Det hela resulterar i en slags augmented reality-app för kirurgerna som gör att en MRI-scanning av hjärnan kan visualiseras som 3D-grafik på patientens huvud för att till exempel kunna se hur man bäst ska göra ett ingrepp.

IEEE Spectrum