Watsons artificiella intelligens gör läkarens jobb

Det var nu över två år sedan IBM:s superdator Watson besegrade Jeopardymästarna och sedan dess har den artificiella intelligensen fått nya utmaningar inom bland annat sjukvården.

I en video som IBM släppt visas ett hypotetiskt fall där Watson hjälper en onkolog vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center att både diagnostisera och föreslå behandling för en patient med en misstänkt lungtumör.

Genom att sekundsnabbt plöja igenom patientjournalen och sin databas med 247.460 vetenskapliga artiklar, 3.469 läroböcker, 69 riktlinjer, 61.540 kliniska tester samt 106.054 övriga kliniska dokument kan Watson ställa diagnos och komma med förslag på behandling. Den kan även föreslå nya prover som behöver tas innan ett slutgiltigt besked kan ges och lägger alltid fram bevis för hur den kommit fram till sina slutsatser.

I exemplet som visas i videon ovan vill patienten undvika behandlingsmetoder som orsakar håravfall. Watson tar hänsyn till detta och föreslår metoder där detta kan undvikas. Vad som imponerar är även att Watson förstår vanligt vardagsspråk som antingen kan talas eller skrivas in. Det är inte för inte som det nu talas om en revolution inom sjukvården.

Ny Teknik

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.