Vileda ViROBi – billigaste städroboten i Sverige?

Förra året testade Robotnyheter RoboMop som ett billigt alternativ till en robotdammsugare. Nu har den fått konkurrens av robotmoppen Vileda ViROBi som fungerar mycket snarlikt och dessutom är snäppet billigare.

Precis som RoboMop Softbase är ViROBi avsedd för att torrmoppa hårda golv och har en mjuk bas under vilken man fäster en engångsmoppduk på kardborrefästen. ViROBi har dock två hjul som driver den istället för en rullande boll som RoboMop har. Lösningen är lite snyggare och gör att ViROBi utseendemässigt är mer lik en robotdammsugare.

Handhavandet är mycket enkelt då det bara finns två knappar, en för att städa 30 minuter och en för 120 minuter. Vill man avbryta städningen i förtid trycker man bara igen på valfri knapp. En lysdiod indikerar även när städningen är klar genom att blinka grönt. Den blinkar även rött när batterinivån är låg och lyser med ett fast grönt sken under städningen. Batteriet (3,6V DC, 1000 mAh NiMH) tar 8 timmar att ladda fullt.

Själva navigationen känns igen från RoboMop, den far slumpmässigt fram och tillbaka över golvet och byter riktning när den stöter in fysiskt i något. Dessutom roterar basen på ViROBi hela tiden, vilket ska öka dammupptagningsförmågan Trappsensor finns inte heller i denna robotmopp, så man får blockera trappan fysiskt för att den inte ska störta ner.

ViROBi kostar 299 kronor hos Bauhaus, men säljs även på fler ställen, och refilldukar kan köpas i 20-pack för 50 kr. I USA säljs denna robotmopp under varumärket O-Cedar O-Duster. ViROBi är endast 6 centimeter hög, det vill säga 2,5 centimeter lägre än RoboMop, och bör därför komma under de flesta möbler.

Vileda

SE ÄVEN: