MakerBot visade upp 3D-scanner för hemmabruk

Snart kommer du kunna kopiera fysiska objekt hemma lika enkelt som du tinar en bulle i mikrovågsugnen. Foto: MakerBot

Först kom 3D-skrivaren för hemmabruk och nu kommer 3D-scannern. Det är inte längre science fiction – snart kommer du kunna kopiera fysiska objekt hemma på skrivbordet. På SXSW i fredags avtäckte MakerBot prototypen till sin kommande 3D-scanner MakerBot Digitizer.

MakerBot är kända för sin 3D-skrivare Replicator som släppts i flera versioner, senast Replicator 2X på CES 2013. Nu tar man ett steg som många väntat på och avtäcker en 3D-scanner för hemmabruk. Den ska kunna scanna fysiska objekt på så kort tid som 3 minuter.

Engadget har publicerat bilder på prototypen av MakerBot Digitizer och på The Verge finns även en video (se ovan). Den baseras på bland annat två lasrar som pekar in mot en roterande plattform där man placerar objektet som ska scannas. I praktiken kommer man snart alltså kunna få en kopieringsmaskin för fysiska objekt hemma, vilket öppnar för en spännande utveckling. Istället för att beställa dyra reservdelar kan man scanna in den trasiga delen, laga den i datorn och sedan skriva ut en ny och hel komponent.

På en slide som MakerBot visade under presentationen avslöjas följande om 3D-scannern:

  • Högkvalitativa scanningar på endast 3 minuter
  • Optimerad för 3D-utskrifter: skapar automatiskt utskrivningsbara, vattentäta modeller
  • Idealisk för att scanna små till medelstora objekt: 5-20 cm cylindrar
  • Fungerar i inomhusbelysning
  • Utmärkt komplement till en MakerBot skrivbords-3D-skrivare
  • LASER

När lanseringen av Makerbot Digitizer blir av och till vilket pris återstår att se då en del testning och finjusteringar återstår, men förhoppningsvis släpps den under 2013. Om MakerBot lyckas göra hårdvara och mjukvara så enkel och användarvänlig att man i praktiken kan stoppa in ett objekt, trycka på en knapp för att scanna och därefter trycka på en annan knapp för att skriva ut en exakt 3D-kopia har man en mycket stor marknadspotential om priset är det rätta.

MakerBot pressmeddelande, MakerBot Digitizer, The Verge, Ny Teknik