Välbekant vinnare i Autonomous Snowplow Competition 2013

För tredje året i rad vann snöplogarroboten M.A.C.S. från Ohio University. Foto: Chris Hisamoto

Den 24-27 januari 2013 gick den tredje årliga Autonomous Snowplow Competition av stapeln, men den officiella tävlingsvideon har som vanligt dragit ut på tiden och släpptes först igår. Det var dåligt med snö i St Paul, Minnesota i år så snön fick man samla in från lokala ishallar.

Årets vinnare, precis som de två tidigare åren, var snöröjarroboten M.A.C.S. (Monocular Autonomously Controlled Snowplow) från Avionics Engineering Center, Ohio University. Med hjälp av bland annat GPS, LIDAR och smarta algoritmer lyckades den drygt 270 kilo tunga roboten ploga hem hela 103,11 procent i poängligan, tack vare ett antal bonuspoäng.

Tvåa blev roboten Redblade från Miami University (of Ohio) som lyckades få ihop totalt 91,64 procent och på tredjeplats, med 77,10 procent, hamnade Yeti 3.0 från University of Michigan, Dearborn som i år ställde upp med tre olika robotsnöplogar. Totalt deltog åtta lag och hela resultatlistan går att läsa här.

Som vanligt fick samtliga deltagande lag göra en teknisk presentation inför sponsorerna som hoppas kunna hitta framtida anställda bland ingenjörsstudenterna. Den teknik som robotarna använder kommer förhoppningsvis en dag att kunna användas i kommersiella robotsnöröjare. Marknadspotentialen för en dylik produkt här i Sverige och övriga Norden borde vara större än för robotgräsklippare, om man bara lyckas få till en smart och snygg lösning till ett attraktivt pris.


TV-inslag från CBS Minnesota.

Pressmeddelande, Ohio University

SE ÄVEN: