Invigning av Robot Application Center i Eskilstuna 19 mars

Foto: Terése Andersson

Den 19 mars invigs Robot Application Center (RAC) på Munktell Science Park i Eskilstuna. Man kommer även hålla en världsunik pressvisning av den svenskutvecklade, mobila robotplattformen OpiFlex.

RAC är ett initativ från Robotdalen, Mälardalen Industrial Technology Center (MITC), Munktell Science Park och Mälardalens högskola samt företag i regionen och beskrivs som ”en ny mötesplats där näringsliv och högskola satsar på forskning och utveckling av robotbaserad automation för svensk tillverkningsindustri, med siktet inställt på lösningar i världsklass”.

OpiFlex är just en sådan lösning i form av en AGV (Automated Guided Vehicle) som används för att autonomt förflytta industrirobotar, som normalt är fastbultade i golvet, mellan olika arbetsstationer. Det gör att man kan använda en och samma robot på flera stationer istället för att köpa in en till varje.

Själva navigeringen sker med hjälp av magnetslinga samt RFID-taggar. OpiFlex finns i de tre modellerna MRP10, MRP20 och MRP40, där den sistnämnda är avsedd för en ABB IRB4600 och har en räckvidd och lyftkapacitet på 2,55 meter respektive 60 kg.

Den 19 mars klockan 10:00 slår man upp portarna för RAC på Portgatan 3 i Eskilstuna och 11:05 sker själva invigningen av Jörgen Svenningsson, VD för enheten Operations Europe på Volvo Construction Equipment AB i Eskilstuna. ”Här finns toppmoderna robotar utrustade med den senaste tekniken för utveckling av framtidens automations-processer för hela kedjan; från material till logistik, fixturering och bearbetning”, skriver man i pressmeddelandet. Besökare måste föranmäla sig senast 15 mars.

Johan Frisk, VD, samt Ove Leichsenring, Marknad/Försäljning, på OpiFlex Automation. Foto: Terése Andersson