Autonoma minidrönaren SenseFly eBee skapar 3D-kartor

Sommaren 2012 slog schweiziska SenseFly sig ihop med Parrot, som utvecklar den populära hobbyquadrotorn AR.Drone, och under CES 2013 visade SenseFly upp sin nya UAV eBee som är avsedd för professionellt bruk. Den är fullständigt autonom och kan skapa flygfoton i både 2D och 3D över stora områden.

Ombord på eBee sitter en Canon Powershot på 16 megapixel som både kan filma och ta stillbilder. Styrkan i eBee ligger dock i hur autonom hela farkosten är. Efter att man kastar iväg den ur handen sköter den sig helt och hållet utan fjärrstyrning och kan till och med känna av själv var den kan landa.

Med den medföljande mjukvaran eMotion 2 kan man via ett enkelt dra-och-släpp-gränssnitt planera och även simulera flygrutten innan det är dags att skicka upp eBee i luften. Man kan även justera rutten under tiden den är uppe i luften. eBee är tillverkad av ett lättviktsmaterial och är aerodynamiskt utformad, vilket gör att den kan flyga i hastigheter på 36-57 km/t i upp till 45 minuter.

eBee kan filma och ta högupplösta foton på 3-30 cm/pixel uppifrån skyn som den sedan skapar ortomosaik av. Den kan även kartlägga ytor på 1,5-10 km² genom att samla in terrängdata i 3D som sedan kan kombineras med fotona för att få Google Earth-liknande kartor.

Exempel på flygfoto man kan ta med eBee. Klicka för större bild. Foto: SenseFly

Vingbredden är nästan en meter, men lyckligtvis är vingarna är löstagbara och går att stuva ner i den medföljande väskan, vilket gör det lättare att transportera eBee. Minidrönaren ska gå att köpa i början av 2013 (vilket borde vara nu) till ett pris av $12.000 (cirka 77.000 kronor), vilket ändå anses vara billigt för denna typ av farkost. Någon svensk återförsäljare verkar inte finnas ännu, men Danish Aviation Systems (DAS) säljer den i Skandinavien.

Specifikationer:

Vingbredd: 96 cm
Vikt: 630 g
Kamera: 16 MP Canon Powershot
Batteri: Li-Po
Flygtid: 45 min
Flyghastighet: 36-57 km/t (10-16 m/s)
Räckvidd: 3 km via radiolänk

SenseFly