Roboten Svea sorterar böcker på Stockholms stadsbibliotek

En sorteringsrobot av denna modell används på Stockholms stadsbibliotek. Foto: Skärmdump från Youtube

Stockholms stadsbibliotek har man automatiserat sortering av böcker och andra medier som återlämnas av låntagarna. Sorteringsroboten har fått namnet Svea och kommer varje år sortera hundratusentals medier.

Huruvida man ska kalla Svea för en robot eller ej är väl en definitionsfråga, men den identifierar böcker, CD-skivor med mera via RFID-taggar och sorterar alla medier till rätt plats via långa rullband. Svea installerades i december 2012 och kostade runt 5,8 miljoner kronor, skriver Ny Teknik.

Redan 2005 hade biblioteket en liknande sorteringsrobot som dock var tryckluftsdriven och därför ganska högljudd. Svea är av modellen SortMate från danska Lyngsoe Systems och kan ses i videon ovan. Böckerna på Stockholms stadsbibliotek sorteras till cirka 40 vagnar efter kategori.

Via RFID-taggarna vet maskinen alltid var varje bok, CD-skiva eller liknande befinner sig. En av de stora fördelarna med att använda RFID framför streckkoder är att det inte krävs någon visuell identifiering. Det räcker att RFID-taggen är inom en viss radie för att radiosignalen ska kunna läsas av.

– I nuläget har vi installerat ungefär 15 robotar på svenska bibliotek, bland annat i Linköping och Sala, säger Madeleine Öfwerström, försäljningsdirektör på Lyngsoe Systems, till Ny Teknik.

Ny Teknik, Lyngsoe Systems

SE ÄVEN: