”Robotar kommer ta våra jobb och vi bör ge dem våra jobb”

ABB:s nya portabla dual-arm-robot. Foto: ABB

Kevin Kelly var ett av de stora dragplåstren under Webbdagarna i Stockholm den 6-7 mars. Han talade om de närmsta decenniernas utveckling vad gäller webben, 3D-skrivare, robotar, autonoma bilar, AI med mera.

Kevin Kelly var den amerikanska tekniktidskriften Wireds första chefredaktör och Robotnyheter har tidigare i år uppmärksammat en artikel han skrev i just Wired om hur 70 procent av dagens yrken kommer ha automatiserats innan år 2100.

I sitt tal, som var nyskrivet för Webbdagarna, tog han upp hur allt mer data lagras i molnet och hur tillgång blir viktigare än ägande i framtiden. Bland annat tog han utvecklingen av 3D-skrivare för hemmabruk som ett exempel. Han talade även om self-tracking där vi kommer kunna mäta allt tänkbart som är mätbart i våra kroppar och vardagsliv och sedan ha en slags Googlesökmotor för våra liv.

Kelly kom även in på ämnet autonoma bilar och hur våra fordon kommer förvandlas till kontor när vi slipper köra själva. Han ville heller inte använda sig av begreppet artificiell intelligens (AI) eftersom han menar att definitionen av AI hela tiden flyttas framåt till vad vi ännu inte kan få maskiner att utföra. Istället använde han begreppet ”utilitarian intelligence” för sådan AI som redan existerar.

Drygt 20 minuter in i sitt tal kommer han in på robotar och tar upp Baxter som ett exempel på den nya tidens robotar som är så enkla så vanliga arbetare utan tekniskt kunnande kan programmera den. De sista 20 minuterna ägnas åt Q&A och cirka 38 minuter in i ovanstånde video får Kevin Kelly en fråga om hur han ser på framtiden för mänsklig arbetskraft när maskiner tar över allt fler jobb, och svarar:

Robotar kommer ta våra jobb. Och vi bör ge dem våra jobb. De kommer att ge mer jobb än de tar. Robotar ska först göra saker vi inte vill göra, sedan det vi inte tänkt på, sedan det någon aldrig någonsin tänkt på.

SVT, Expressen

SE ÄVEN: