Jaco – en lätt och energisnål robotarm för permobilen

Med robotarmen Jaco monterad på en permobil kan personer med nedsatt rörlighet i överkroppen på ett enklare sätt klara sig i vardagen. Jaco har 6 DOF, en trefingrad hand och styrs via en joystick.

2006 grundades kanadensiska Kinova Robotics som utvecklat den flexibla robotarmen och som nu tagit fram den i både en rehabversion och en forskningsversion. Jaco har en yta av kolfiber och väger bara 5,7 kg, vilket gör att den kan monteras på en elrullstol utan att den riskerar välta. Robotarmen kan lyfta objekt på upp till 1,5 kilo och insidan av fingrarna har en räfflad gummiyta för bättre grepp.

Jaco är både energisnål, tystgående, regntålig och har dessutom inga lösa sladdar som hänger utanför själva armen. Den drivs på samma batteri som permobilen och drar inte mer energi än en glödlampa. I videon ovan visas hur den kan användas i vardagen för att bland annat trycka på knappar, öppna lådor, plocka upp och hålla saker.

Jaco_robothand_egg

I dagsläget har Kinova sålt över 150 Jacorobotarmar och befinner sig i en expansiv fas. På ICRA 2013 (IEEE International Conference on Robotics and Automation) nu i maj kommer man dessutom avtäcka en helt ny manipulationslösning för forskarvärlden. Exakt vad det innebär får vi dock vänta ett par månader med att se.


Jaco kan även styras trådlöst.


JACO Research Edition är avsedd för robotforskare.

Foton: Kinova Robotics

Kinova Robotics via IEEE Spectrum