Veckans videor: DRC, 3D-skrivare & The Human Brain Project

Thomas Lippert är chef över High Performance Computing Division på The Human Brain Project. Foto: © FZJ

En artificiell hjärna, framtiden för 3D-skrivare, Roboy i schweizisk teve, en utförlig presentation av DARPA Robotics Challenge, Google Glass, quadrokoptrar som kastar en stav mellan sig och robotar som dansar Harlem shake är en del av vad som finns att förgylla måndagen med här nedan.

Efter succén med Gangnam Style, som fått över en miljard visningar på Youtube, verkar Harlem Shake vara den nya fuldansen som sprids som en löpeld på nätet. Originalvideon har i skrivande stund setts snart 30 miljoner gånger. Naturligtvis har det även dykt upp robotar som dansar Harlem Shake. Först ut är självaste iRobot och i videon syns bland annat Roomba, Looj 330, Scooba 230, Mirra 530, 710 Warrior och Mint Sweeper som de köpte upp i höstas.

Den andra videon visar ett gäng av den lilla gula dansroboten My Keepon som dansar tillsammans med sina robotkompisar.


Googles AR-glasögon Project Glass har nu bytt namn till endast Google Glass och i en ny video ser vi dem med ett mer realistiskt grafiskt gränssnitt. Ett användningsområde där glasögonen skulle kunna bli användbara är för alla dessa unboxingvideor som sprids på nätet. Då slipper man försöka packa upp saker med en hand medan man håller kameran i den andra handen.


Quadrotorer som utför diverse konster såg vi en hel del av under 2012. Nu har en student vid ETH Zürich tagit fram algoritmer för att jonglera en lång stav mellan två quadrotorer. Som vanligt handlar det om en i förväg preparerad arena (Flying Machine Arena) med mocap-kameror för att kunna positionera quadrotorerna och staven som har mjölfyllda ballonger som stötdämpare i ändarna. Fler detaljer finns på Robohub.

Ny Teknik, Robohub, FMA


Det svenska projektet Graphene, som leds av Chalmersforskare, har utsetts till ett av EU-kommissionens två vetenskapliga flaggskepp och kommer nu få miljardbelopp i stöd. Totalt väntas projektet tilldelas en miljard euro, motsvarande över 8 miljarder kronor, under en tioårsperiod, skriver Ny Teknik. Bland annat förväntas grafenforskningen kunna leda till tryckbar och flexibel elektronik med en marknad värd 60 miljarder dollar runt år 2020.

Det andra forskningsprojektet EU öser miljarder över är The Human Brain Project som får hela 10 miljarder euro under en tioårsperiod. Svenska forskare finns med även här, denna gång från Karolinska institutet, KTH, Uppsala universitet och högskolan i Skövde. I projektet ska man kartlägga den mänskliga hjärnan och bland annat försöka simulera den i en superdator. Upptäckterna forskarna gör väntas bland annat kunna leda till självreparerande datorer och robotar lika intelligenta som råttor, men även ge kunskap om hur man botar sjukdomar som Alzheimers och Parkinson.


Ny Teknik, Ny Teknik


3D-skrivare för hemmabruk börjar nu verkligen nå ett genombrott och de kommande åren kommer de sannolikt bli ännu bättre, billigare och enklare att använda. PBS Off Book har släppt en video om hur 3D-skrivarna kommer förändra vår värld.


Vill du veta mer om DARPA Robotics Challenge (DRC) så rekommenderas denna 40 minuter långa presentation från Robotics Winter School (RoSEC) vid Hanyang University, Seoul, Korea som hölls den 10-13 januari 2013.


Det är nu bara dagar kvar tills Roboy visas upp för allmänheten på Robots on Tour och schweiziska TV-kanalen SRF 1 (motsvarande SVT) sände nyligen ett inslag om Roboy där vi för första gången får se ansiktet, som verkar bygga på bakprojekterad, animerad grafik.


Slutligen har Stäubli släppt ett antal nya videor på sin supersnabba plockrobot TP80. Den klarar av upp till 200 ppm (plockningar per minut) beroende på vikt (max 1 kg) och till skillnad från de ännu snabbare ABB Flexpicker och Adept Quattro är den ingen deltarobot vilket gör den både billigare och enklare att installera. Läs mer om Stäubli TP80 i denna tidigare artikel.

Singularity Hub