Sahlgrenska gav patient cyborgarm

Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

I slutet av januari var det världspremiär för en ny sorts operation där en robotarm fästes permanent med hjälp av elektroder på muskler och nerver hos en amputerad patient. Operationen utfördes på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Den nya robotarmen med implantatsystemet OPRA är utvecklad av Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan och är ett så kallat osseointegrerat implantat. Till skillnad från vanliga hylsproteser fästs denna direkt i skelettet via en titanskruv med inbyggda neuromuskulära elektroder som därefter blir en integrerad del av kroppen, medan själva armdelen av protesen är avtagbar och utbytbar.

–Tanken är att det här ska sitta kvar i patienten. De andra försök som är gjorda är under mer experimentella former, säger Rickard Brånemark, överläkare i ortopedisk kirurgi på sjukhuset och docent vid Sahlgrenska akademin, till SvD.

Brånemark berättar att en vanlig arm kan utföra 27 oberoende rörelser och en smart protes idag bara två. Den nya protesen man tagit fram klarar upp till fem, så det är en avsevärd förbättring jämfört med klassiska proteser, men samtidigt en bit kvar till att efterlikna en riktig arm.

– Den nya tekniken är ett stort genombrott som innebär många fördelar för personer som är amputerade, jämfört med den begränsade teknologi som finns idag, konstaterar Rickard Brånemark i ett pressmeddelande.

Nästa steg väntas bli att man får artificiell känsel via sin protes genom elektrisk stimulering av nerver, vilket skulle vara ett stort genombrott. Läs mer om robotarmen i den tidigare artikeln nedan.

SvD, Integrum

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Cyborger, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.