BigDog kastar cementblock med sin nya robotarm

Robothunden Big Dog har fått en robotarm, eller manipulator som det så vackert heter, med vilken den både kan lyfta och kasta tunga objekt och samtidigt hålla balansen.

I en nysläppt video från utvecklaren Boston Dynamics ser vi hur BigDog greppar, lyfter och slutligen slungar iväg ett drygt 20 kilo tungt cementblock (kallas cinder block i USA) flera meter så blocket splittras när det landar.

Boston Dynamics har inte mer info om BigDogs nya robotarm än ett par rader på Youtube där det står att målet är att utveckla tekniker för att använda styrkan i benen och torson som hjälp för armens rörelser. Liknande tekniker används regelmässigt av idrottare idag, till exempel diskuskastare, och ska nu även kunna förbättra robotar. Forskningen finansieras av Army Research Laboratory genom RCTA (Robotics Collaborative Technology Alliance).

Att BigDog nu fått en rejäl robotarm framtill ökar förstås dess användningsområden markant och det kommer förmodligen dyka upp fler videoklipp där de nya förmågorna demonstreras.

Boston Dynamics, IDG

SE ÄVEN: