Veckans videor: Bionic man och Roboy

Denna vecka kikar vi på en smart papperskorg som automatiskt åker dit du kastar skräpet, Roboys första handslag, den bioniska mannen Rex, Nao som plockar upp strumpor från golvet med mera.

Robotdammsugare är en trevlig uppfinning, men de fungerar bäst på tomma golvytor utan en massa saker som ligger och dräller. Skulle det inte vara bra med en robot som plockade upp sakerna från golvet innan robotdammsugaren började städa? HumaRobotics Lab har nu lärt sin Nao-robot att plocka upp strumpor från golvet och lägga dessa i en låda. Nu får man hoppas på en kommersialisering av någon liknande lösning i framtiden så städrobotarna blir mer självständiga.


Vi fortsätter på samma tema med denna smarta papperskorg från japanen Minoru Kurata. Den har motordrivna hjul på undersidan och när du kastar skräp på golvet åker den automatiskt dit den beräknat att skräpet kommer landa för att fånga upp det. Till sin hjälp används en Xtion Pro Live-sensor kopplad till en PC som sedan kommunicerar trådlöst med papperskorgen. Den är inte 100% perfekt men imponerande snabb och Kurata har fått förfrågningar om att kommersialisera sin produkt.


Diginfo


Rex heter denna bioniska man som byggts inför dokumentären ”How to build a bionic man” i brittiska Channel 4. Rex är uppbyggd av artificiella kroppsdelar som redan idag kan ersätta motsvarande delar i en människokropp. Bland annat har Rex arm- och benproteser, artificiellt hjärta, njure och blod.


Även industrirobotar behöver koppla av med lite golf ibland. Här ses en Motoman SIA20D-robot slå en perfekt putt.


Den 9 mars är det dags för mässan ”Robots on tour” i Zürich, Schweiz, och då kommer den humanoida robotpojken Roboy visas upp. Inför detta har man släppt ännu en teaservideo där vi ser Roboy skaka hand för första gången med vad som får förmodas vara en av utvecklarna.

Roboys torso. Foto: Artifical Intelligence Laboratory @ University of Zürich


En annan robotmässa som hölls nyligen var Automate 2013 i Chicago där amerikanska Adept visade upp sitt utbud av olika robotar. Bland annat demonstrerades deras nya AIV Lynx.