Roskilde kommun robotiserar hemtjänsten

I danska Roskilde satsar man på robotar inom hemtjänsten. Förutom att man lånar ut robotdammsugare till personer med behov av hemtjänst har man nu även installerat ”robottoaletter”.

Tanken med de automatiska toaletterna, som har inbyggd bidé och torkning, är att de äldre ska kunna klara av toalettbesöken utan medföljande personal, vilket inte bara sparar pengar utan också är en fråga om personlig integritet.

– Vi kommer naturligtvis att försöka införa ny teknik i hemmen där det är meningsfullt. Tekniken kan göra människorna mer självständiga, och jag tror att alla gärna vill kunna fortsätta med något så intimt som att kunna gå på toaletten utan hjälp, säger Claus Larsen, chef på Roskildes äldreomsorg, till danska Lokalavisen.

Totalt ska kommunen spara motsvarande 226.000 svenska kronor efter att man i januari 2013 har installerat 11 automatiska toaletter. Man erbjuder även utlåning av robotdammsugare under en provperiod och tidigare utvärderingar visar att det varit lyckat i vissa kommuner och mindre lyckat i andra. På ett skjukhem i Jyllinge finns dessutom en robot som kan stryka skjortor.

DN, Lokalavisen