Svenska nanoquadrotorn Crazyflie kan nu förbeställas

Den svenskutvecklade nanoquadrokoptern Crazyflie väger endast 19 gram. Foto: Bitcraze

Den svenska nanoquadrotorn Crazyflie har utvecklats ända sedan 2009 och går nu äntligen att förbeställa. Det mest uppseendeväckande med farkosten är att den är extremt liten och endast väger 19 gram.

Utöver det kompakta formatet är Crazyflie open source och väldigt hackvänlig. I ett videoklipp som utvecklarna Bitcraze släppt kan man se hur de monterat på dels en minikamera och i ett annat fall en uppsättning lysdioder, vilket gör att Crazyflie kan agera svävande ficklampa.

Bitcraze består av Marcus Eliasson, Arnaud Taffanel och Tobias Antonsson och för Wired berättar de att de endast använt open source-material under utvecklingen av Crazyflie, vilket sparat dem en massa tid. Den första prototypen av Crazyflie hade ett separat radiokort som satt vinkelrät mot huvudkortet, men i den senaste versionen har man lyckats integrera allt på ett och samma PCB. Själva motorerna med tillhörande rotorer sitter monterade direkt på kretskortet.

Det lilla formatet på 9 x 9 cm gör att Crazyflie kan flyga under stolar och andra trånga utrymmen där normalstora quadrokoptrar inte kan ta sig fram. Batteriet (170mAh Li-Po) ger efter 20 minuters laddning via microUSB en flygtid på cirka sju minuter.

Den första prototypen av Crazyflie hade ett separat kort för radio. Foto: Bitcraze

Två olika versioner av Crazyflie kan nu förbeställas. Den billigaste är Crazyflie Nano Quadcopter Kit 6-DOF för $149 (950 kronor) och sedan finns även Crazyflie Nano Quadcopter Kit 10-DOF med extra sensorer för $173 (1.100 kronor). De som förbeställer den innan 18 februari får sin Crazyflie skickad i slutet av april eller början av maj. De levereras dessutom som byggsatser, vilket kräver en del lödning.

6-DOF-versionen av Crazyflie har en 3-axlig accelerometer samt ett 3-axligt gyro som autostabiliserar farkosten i luften. Den mer avancerade 10-DOF-versionen har ett par extra sensorer i form av en 3-axlig magnetometer (kompass) samt höjdmätare. Crazyflie klarar av en nyttolast på 5 – 10 gram, vilket är tillräckligt för att kunna utrusta den med en liten nyckelringskamera eller flera lysdioder. I videon här under demonstreras hur effektfullt det blir när den lilla nanoquadrotorn används som en flygande strålkastare.

Själva styrningen sker trådlöst via en 2,4 GHz radiokrets och räckvidden är cirka 80 meter. Kommunikationen sker via en medföljande USB-radiodongle som pluggas in i en dator, surfplatta eller smartphone med USB-stöd varifrån man sedan styr den med en PS3-kompatibel handkontroll.

Bitcraze

SE ÄVEN: